Autoritățile au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere, nu au stat pe gânduri și au aplicat sancțiunea maximă. Acest caz a ridicat din nou problema proporționalității amenzilor și a rigidității controalelor privind colectarea selectivă a deșeurilor.
În Pordenone, regulile sunt clare: deșeurile din plastic trebuie scoase la marginea străzii doar o dată pe săptămână, începând cu ora 19:30, în seara dinaintea zilei de colectare. Orice încălcare a acestei norme poate atrage sancțiuni severe. În cazul de față, camerele de supraveghere au surprins momentul în care A.M., locatară a condominiului Ariston, a așezat sacii de gunoi pe trotuar înainte de ora stabilită.
„Mulți dintre vecinii mei fac același lucru, inclusiv eu”, recunoaște A.M. „Știu că nu este corect, dar este o practică răspândită.” Cu toate acestea, imaginile au fost suficiente pentru a o identifica și pentru ca autoritățile să intervină fără ezitare.
Poliția de mediu a convocat-o pe A.M. la sediul din Via Oderzo, unde i-au fost prezentate probele video. „Mi-au arătat clar cum pun sacul jos, alături de alții”, povestește femeia. Consecința? O amendă de 100 de euro pentru fiecare zi în care a încălcat regulamentul, totalizând 500 de euro.
„Nu contest amenda, ci metoda”
În ciuda evidențelor, pensionara consideră că sancțiunea este exagerată și că ar fi trebuit să existe mai multă prevenție decât punitivitate. „Mi s-a spus că pot face contestație și că amenda ar putea fi redusă la 250 de euro, dar tot mi se pare o pedeapsă disproporționată. Nu am abandonat gunoiul pe stradă, nu am poluat, doar am scos sacul prea devreme”, spune ea.
A.M. subliniază că nu încearcă să evite responsabilitatea, însă ar dori mai multă claritate din partea autorităților: „De ce nu sunt instalate panouri mari, vizibile, cu informații despre sancțiuni? Acestea ar avea un rol educativ și ar descuraja oamenii să repete greșeala. Nu vreau să fiu un exemplu negativ. Sigur, am greșit, dar ca mine sunt mulți alții.”
Pensionara, care de-a lungul anilor a fost implicată în numeroase acțiuni ecologice, spune că amenda primită nu reflectă atitudinea sa față de protecția mediului. „Vara merg în Sardinia și adun plastic de pe plaje. Am făcut voluntariat cu Clubul Alpin Italian pentru a curăța traseele montane. Sunt o persoană civilizată, atentă la mediu. E normal să fim amendați dacă greșim, dar o astfel de sumă mi se pare exagerată.”
Răspunsul autorităților: „Regulile trebuie respectate”
În urma acestui incident, autoritățile locale au justificat fermitatea măsurilor luate. Mattia Tirelli, consilierul municipal responsabil cu problemele de mediu, a declarat că nu poate interveni asupra unui caz individual, dar a subliniat că sistemul de control funcționează eficient.
„Când avem un sistem de monitorizare bine pus la punct, încălcările regulilor devin evidente și trebuie sancționate. Camerele de supraveghere reduc la minimum orice posibilitate de interpretare subiectivă”, a explicat el.
Referitor la cererea pensionarei de a avea mai multă transparență cu privire la sancțiuni, consilierul a recunoscut că ar putea exista îmbunătățiri. „Regulamentul municipal prevede clar sancțiunile, însă ele nu sunt menționate explicit în calendarul colectării deșeurilor. Este un aspect pe care l-am putea reconsidera. Nu vrem să fim excesiv de severi, dar toată lumea știe că trebuie să respecte regulile.”
Un fenomen tot mai des întâlnit
Pordenone este unul dintre orașele care au înăsprit controalele asupra colectării selective a deșeurilor. Poliția locală și funcționarii companiei Gea efectuează inspecții regulate, iar numărul amenzilor este în creștere.
În 2023, Nucleul de Mediu a aplicat 500 de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor privind deșeurile. În 2024, numărul acestora s-a dublat, ajungând la aproape 1000. În prima lună din 2025, au fost efectuate deja 444 de inspecții și emise 31 de procese-verbale, ceea ce înseamnă, în medie, o amendă pe zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News