Astfel, Codul Fiscal urmează să fie modificat în sensul în care pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei să nu mai fie exceptați de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, informează Adevărul, care citează din noul program de guvernare.
„Transpunerea imediată a prevederilor Iniţiativei la nivel global privind evitarea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor, ceea ce va reduce substanţial evaziunea fiscală. Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminării facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei. Acordarea restituirilor de TVA şi a altor creanţe ale firmelor în raport cu bugetul numai după compensarea, potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, cu obligaţiile aceloraşi agenţi economici către buget”, se arată în programul de guvernare al PNL – PSD – UDMR, la capitolul fiscalitate.
În octombrie, 135.439 de pensionari încasau pensii mai mari de 4.000 de lei, arată ultimele date ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). Dacă măsura din programul de guvernare chiar va deveni realitate, aceștia vor fi nevoiţi să plătească 10% din suma care depăşeşte plafonul de 4.000 de lei.
Ciucă: Pensia minimă va crește de la 800 la 1.000 de lei
Pensia minimă va crește de la 800 la 1.000 de lei, anunță Nicolae Ciucă. El precizează că alocațiile copiilor vor crește la 243 lei, iar salariul minim la 2.550 lei. Impactul bugetar depășește 13 miliarde de lei.
"Au fost stabilite următoarele elemente: va crește pensia minimă de la 800 la 1000 de lei, o să fie indexate pensiile cu 10%, pentru cei care au un cuantum între 1000 și 1600 de lei, se va acorda un cuantum de indemnizație de 1200 de lei, de la începutul anului viitor, doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4000 de lei, nu o să mai fie scutiți de plata CASS-ului. De asemenea, se va acorda cea de-a 13 indemnizație pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi și doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocația va crește la 243 de lei. De asemenea, salariul minim va crește la 2550”, a anunțat Nicolae Ciucă.
El precizează că impactul bugetar total va fi de 13,6 miliarde de lei. „Urmează ca prin măsurile care o să fie asigurate în tot ceea ce înseamnă colectarea taxelor și partea de dublare a redevențelor să se găsească soluții, plus celelalte măsuri fiscale, care o să fie. Fără taxă pe lux, nu o să fie crescute taxele. O să rămânem pe cotă unică și, de asemenea, asigurăm pe toată lumea că o să alocăm 7% din PIB”, conchide Ciucă. Declarațiile acestuia, care este susținut de PNL pentru a deveni premier, au fost făcute după negocierile cu UDMR și PSD.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News