Pentru prima dată, Elveția va importa mai multă brânză decât exportă. Producător: O aberație economică și ecologică

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Pentru prima dată, Elveția va importa mai multă brânză decât exportă. Sursa foto: freepik.com
Pentru prima dată, Elveția va importa mai multă brânză decât exportă. Sursa foto: freepik.com

Cota de piață a brânzeturilor elvețiene a scăzut cu 12% din 2007. Aceasta este o premieră istorică și un șoc în Elveția. Anul acesta, țara va importa mai multă brânză decât exportă, potrivit șefului Asociației producătorilor de lactate din țară.

Pentru Boris Beuret, președintele Asociației producătorilor de lactate, această inversare este „rezultatul unei liberalizări  a sectorului lactatelor care este mult mai puternică decât la cereale sau carne”, explică el pentru presa cotidianul BFM Buisness.

Mulți producători de lapte au activitatea din cauza scăderii continue a prețurilor. Concret, fermele de lapte scad de două ori mai repede decât alte zone agricole, prețul laptelui nu acoperă costurile de producție. „Dacă nu facem nimic, vom ajunge să fim nevoiți să importăm lapte”, continuă Boris Beuret. 

Aceasta ar fi o premieră și în Elveția, „o aberație economică, socială și ecologică”, potrivit lui Boris Beuret. De la această liberalizare, cererea de brânzeturi locale a scăzut treptat: cota lor de piață a scăzut cu 12% din 2007, în timp ce consumul total a crescut cu 10% în aceeași perioadă în favoarea brânzeturilor străine.

 

Un elvețian a consumat în anul 2022,  22,9 kg de brânză

 

Sectorul solicită acum măsuri care să garanteze că Elveția, cunoscută în întreaga lume pentru bânza Gruyère sau cașcavalul Emmenta, să  poate continua să producă pentru propria populație.

Cu toate acestea, exporturile de brânză elvețiană au de suferit. „A fost deja o mică frână în 2022, dar acolo, observăm o scădere de 10 până la 15% a exporturilor, nu este nimic la scara noastră”, a explicat Philippe Bardet, directorul Interprofessionului La Gruyere.

Sectorul a suferit și o înfrângere, deoarece  Emmental nu este neapărat o brânză elvețiană. Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a respins recursul interprofesiei Emmentaler Elveția. Acesta din urmă dorea să protejeze termenul „Emmentaler” ca marcă, pe care Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) o refuzase. Consumul de brânză în Elveția a fost în medie de 22,9 kg pe locuitor în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel