Aceasta sumă, menţionată pentru prima dată de executivul spaniol, reuneşte bugete deja planificate în cadrul planurilor votate în ultimele luni şi care privesc diferitele bazine hidrologice ale ţării.
Ea integrează şi măsurile adoptate ca răspuns la seceta cu care se confruntă ţara de doi ani - inclusiv o sumă de 1,4 miliarde de euro deblocată în primăvara acestui an.
"Urgenţa climatică provoacă secete din ce în ce mai frecvente şi intense, iar Spania se află într-o situaţie de mai mare vulnerabilitate decât alte state membre UE", au subliniat Ministerele Tranziţiei Ecologice şi Agriculturii într-un comunicat comun.
Această situaţie "necesită un răspuns ferm şi eficient din partea autorităţilor, în care investiţia publică pare a fi un element cheie", au adăugat ministerele, care evaluează la exact 11,84 milliarde de euro suma necesară pentru adaptarea Spaniei la lipsa gravă de apă.
Pe ce cheltuie Spania 12 miliarde de euro
Potrivit guvernului, aceşti bani vor fi cheltuiţi în principal pentru dezvoltarea infrastructurii de desalinizare şi reutilizare a apelor uzate, dar şi pentru îmbunătăţirea sistemului de canalizare pentru a reduce pierderile.
Pe lângă acest pachet de aproape 12 miliarde de euro, vor fi investite alte trei miliarde de euro pentru a încuraja dezvoltarea de noi tehnologii şi inteligenţă artificială în gestionarea apei.
Ţară aflată în prima linie a încălzirii globale, Spania trece din 2021 printr-o perioadă de secetă gravă, căreia ploile torenţiale care au căzut în ultimele zile nu au reuşit să-i pună capăt.
Potrivit guvernului, 27,4% din teritoriul spaniol este în prezent în stare de alertă din cauza lipsei de apa. Această lipsă de precipitaţii afectează grav producţia agricolă, care este de aşteptat să scadă în acest an, potrivit ministrului Agriculturii, Luis Planas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News