Percheziții de amploare la contrabandiștii de țigări din Arad: Posibilă legătură cu asasinarea afaceristului Ioan Crişan, ramificații în toată Europa

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Pensionară cercetată de DIICOT pentru trafic de droguri. Femeia obținea 1.700 lei pentru fiecare tranzacție / Foto ILUSTRATIV
Pensionară cercetată de DIICOT pentru trafic de droguri. Femeia obținea 1.700 lei pentru fiecare tranzacție / Foto ILUSTRATIV

Procurorii DIICOT și zeci de mascați au descins la peste 100 de persoane bănuite de trafic de droguri și țigări. La momentul publicării acestei ştiri, perchezițiile sunt în desfășurare şi, cel mai probabil, vom avea şi suspecţii duşi la audieri. Potrivit unor surse, citate de Realitatea PLUS, perchezițiile ar putea avea legătură și cu asasinarea afaceristului Ioan Crişan, ucis în mașina sa care a explodat în parcare, în urmă cu aproape două luni.

Publicitate

La data de 13.07.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează un număr de 157 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Arad şi a altor 8 judeţe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi spălare de bani.

Percheyziţiile vin în contextul în care la Arad, acum mai bine de o lună și jumătate, a fost ucis un om de afaceri într-un atentat cu bombă și, până la acest moment, nu se știe cine ar fi putut comite o asemenea faptă. La un moment dat, s-a speculat însă că ar fi avut legătură cu traficul de ţigări, potrivit Realitatea PLUS.

Posibilă legătură cu asasinarea afaceristului Ioan Crişan, ramificații în toată Europa

 

În cauza în care s-au efectuat perchezițiile s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracţional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferenţa semnificativă a preţului de piaţă a ţigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, faţă de preţul celor din spaţiul Uniunii Europene, a achiziţionat cantităţi importante de ţigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal şi comercializarea lor în România şi alte ţări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului şi obţinând sume impresionante de bani.

Ţigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării - cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

Percheziții de amploare la contrabandiștii de țigări din Arad



O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) şi, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Italia, până în prezent, autorităţile engleze reuşind să captureze ţigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.

La sediul DIICOT - Structura Centrală şi la sediul IPJ Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.

Documentarea activităţii infracţionale a fost realizată în colaborare cu autorităţile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franţa şi Germania, precum şi cu sprijinul Direcţiei Generale a Vămilor - Direcţia Supraveghere şi Control Vamal şi Direcţia Regională a Vămilor Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, Biroul Operaţiuni Speciale Cluj, Biroul Operaţiuni Speciale Timişoara şi Biroul Operaţiuni Speciale Oradea. De asemenea, la percheziţii sunt angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Braşov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca şi SCCO Gorj şi Caraş-Severin.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel