Persoanele care suferă de Covid-19 sunt avertizate că ar putea avea o boală renală ascunsă. Un studiu medical arată că unul din cinci este expus riscului

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Milioane de pacienți care au contactat Covid-19 sunt avertizați că ar putea avea o boală renală ascunsă mortală, deoarece un studiu medical șocant a descoperit că unul din cinci este expus riscului - dar poate fi tratat dacă este detectat la timp

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland spun că unul din cinci pacienți cu Covid-19, internați în spital și doi din cinci, internați la terapie intensivă dezvoltă o boală renală acută (AKI), o afecțiune în care rinichii nu reușesc să filtreze deșeurile din sânge .

Dr. Marina Wainstein, doctorandă la Universitatea din Queensland și specialist în rinichi, spune că un nou studiu indică faptul că ratele de AKI la pacienții cu Covid ar putea fi de două ori mai mari.

 

Constatarea a fost realizată în urma monitorizării urinei și a nivelului de creatinină din sângele pacientului

 

Medicii testează boala prin monitorizarea urinării și a nivelului de creatinină din sângele pacientului, dar Dr. Wainstein spune că, dacă nivelul creatininei crește înainte ca pacientul să fie spitalizat, este posibil ca acesta să nu fie diagnosticat cu AKI.

Ea spune că monitorizarea nivelului de creatinină arată că rata de IRA la pacienții cu Covid ar putea fi dublă față de cifrele oficiale.

„Putem rata diagnosticul de IRA și nu reușim să gestionăm pacientul în mod corespunzător în acele zile critice de spitalizare”, a declarat Dr. Wainstein. „Aceasta a fost o constatare destul de șocantă”.

Ea a spus că descoperirea este importantă deoarece cercetarea a arătat, de asemenea, că pacienții cu Covid cu boală renală acută au avut rezultate medicale mai proaste în spital și au avut mai multe șanse de a muri decât alți pacienți cu Covid, care nu aveau probleme cu rinichii.

Dr. Wainstein a declarat că diagnosticarea corectă a AKI este vitală, deoarece există tratamente relativ simple pentru această boală potențial fatală, cum ar fi creșterea nivelului de hidratare a pacientului și oprirea medicamentelor care pot fi toxice pentru rinichi.

Dr. Sally Shrapnel de la UQ, care a supervizat studiul, a declarat că analiza datelor a fost dificilă, deoarece acestea au fost colectate de către personalul spitalului care lucrează în "condiții extrem de grele" , conform Daily Mail.

 

Descoperirea medicilor va fi folosită pentru a diminua rata mortalității

 

Cu toate acestea, ea a precizat că studiul a inclus date din țări în care oamenii aveau acces limitat la asistență medicală și erau mai predispuși să se prezinte la spital atunci când boala era în stadiu avansat.

Dr. Shrapnel a declarat că speră ca studiul să creeze o definiție mai cuprinzătoare a AKI și să îmbunătățească testarea pacienților pentru această boală.

"Acum că avem date care arată că există un mare decalaj în diagnosticarea AKI, este timpul să testăm această definiție într-un studiu clinic, astfel încât să putem identifica toți pacienții cu AKI din timp și să sperăm că vom preveni aceste rezultate îngrozitoare", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel