Persoanele cu dizabilități se confruntă cu obstacole majore în exercitarea dreptului de vot în România și UE

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Persoanele cu dizabilități se confruntă cu obstacole majore în exercitarea dreptului de vot în România și UE/ Foto: Facebook
Persoanele cu dizabilități se confruntă cu obstacole majore în exercitarea dreptului de vot în România și UE/ Foto: Facebook

Dreptul la vot este un pilon fundamental al democrației, dar pentru persoanele cu dizabilități din România, exercitarea acestui drept se dovedește adesea a fi o adevărată provocare. 

Recent, Marius Ciucă a adus în atenția publicului pe Facebook cazul unei persoane cu dizabilități, subliniind dificultățile și birocrația cu care se confruntă aceștia pentru a vota.

„E trist că persoanele cu dizabilități votează cu greutate. E nevoie de o cerere scrisă, nu există un tipizat? Statul nu are o evidență a acestor oameni astfel încât să vina în întâmpinarea nevoilor lor? Am înțeles că e nevoie de doi membri ai comisiei de votare + un polițist pentru deplasare la o persoană cu dizabilități acasă. Probabil că e un efort în plus pentru unii, dar sigur acest efort a fost prins în bugetul pentru alegeri. Aici văd și o vină a ong-urilor care nu luptă destul de mult pentru cei pe care-i reprezintă.”, a scris Marius Ciucă.

Acesta a exemplificat cazul lui Cosmin, care suferă de neurofibratoză și abia își poate folosi o mână. 

„Cosmin suferă de neurofibratoză și abia își poate folosi o mână. A trebuit să scrie o cerere de mână ca să primească urna mobilă acasă. Bine, nu știu dacă va ajunge să și voteze...În România trăiesc peste 800.000 de persoane cu dizabilități.”, a adăugat acesta.

 

Mai multe persoane s-au regăsit în postare

 

O altă persoană a scris în comentraiile postării de pe Facebook: „Și pentru cei care se pot deplasa, tot cu cântec e. Eu ca nevăzător de exemplu, pot vota doar dacă intru cu o altă persoană în cabina de vot.”.

Altcineva a adăugat: „Discriminare pe față, lipsă de interes pentru persoanele cu dizabilități chiar și în cazul votului. Pentru cei nevăzători cred că ar trebui făcute buletine de vot specifice cu alfabetul Braille, dar cine să facă. Ne descurcăm singuri, fiecare cum poate”.

Din păcate, la nivelul UE, multe persoane cu handicap nu își pot exercita pe deplin drepturile de vot. Într-un raport întocmit de Comitetul Economic și Social European (CESE), raportorul Krzysztof Pater estimează că aproximativ 800.000 de cetățeni ai Uniunii din 16 state ale UE sunt privați de dreptul de a vota la alegerile pentru Parlamentul European ca urmare a aplicării normelor naționale, din cauza handicapului sau a problemelor lor de sănătate mintală. 

 

Mai multe state din Uniunea Europeană neglijează persoanele cu dizabilități la vot

 

Deși multe persoane cu handicap au o mobilitate independentă redusă, 8 state ale UE nu pun la dispoziție forme alternative de votare, în locul votului la o secție de votare, cum ar fi votul prin corespondență, votul electronic sau votul cu o urnă mobilă.

În 18 state ale UE, votanții nevăzători nu au nicio posibilitate de a vota în mod independent, fiind obligați să însărcineze o persoană care îi însoțește să voteze în numele lor. Câteva state ale UE permit votul prin reprezentare, prin care o persoană cu handicap permite unei alte persoane să voteze în numele său. Dar, prin definiție, votul prin reprezentare nu permite persoanelor cu handicap să își exercite drepturile de vot pe cont propriu. Prin urmare, aceasta nu este o alternativă adecvată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel