Pesta porcină, alarmă în întreaga lume. OMS: "S-a răspândit în 50 de țări, o situație care nu a fost niciodată atât de dificilă"

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Cel mai mare pericol, principalul canal de transmitere este dat de exportul de carne de porc infectată.

Pesta porcină s-a răspândit aproape în întreaga lume. Potrivit OMS, situația nu a fost niciodată atât de complexă. Boala care infectează porcii domestici și sălbatici - a ajuns în peste 50 de țări și continuă să se răspândească neîncetat.

"Din 1978, de când mă ocup de pesta porcină, niciodată nu am fost într-o situație atât de dificilă ca acum; boala este prezentă pe cinci continente și în peste 50 de țări și continuă să avanseze foarte rapid", a declarat prof. Manuel Sanchez-Vizcaino Rodriguez , expert al Organizației Mondiale a Sănătății, într-o audiere în Senat. Pesta infectează doar porcii domestici și sălbatici și are o rată mare de mortalitate. 

 

Boala s-a răspândit din cauza exportului mare de carne

 

Pericolul cel mai mare, principalul canal de transmitere este dat de exportul cărnii de porc infectate, a explicat profesorul, potrivit căruia în Italia este esențial să se înțeleagă cum a ajuns PSA pentru a-l putea controla și pentru a preveni apariția lui în continuare.

"Secvențierea genetică a virusului nu a fost încă făcută în Italia și este și mai important să se cunoască originea, adică să se știe dacă a ajuns din Europa, UE sau Asia, cu vaporul sau transportată pe uscat. Acest lucru trebuie aflat pentru a evita o a doua infecție și pentru a face un program de supraveghere riguros ", explică Vizcaino Rodriguez.

 

2. Pesta porc... (jose.png)

 

Boala trebuie controlată cât mai rapid

 

Potrivit expertului, "singura posibilitate pe care o avem este controlul bolii”, care se poate realiza pe baza a trei singure acțiuni: prevenirea timpurie înainte de răspândire, izolarea zonei infectate și reducerea populației de mistreți. De asemenea, este esențial ca fermele de porci să nu se afle în zonele infectate.

Expertul a amintit apoi activitatea excelentă desfășurată pentru eradicarea bolii din Republica Cehă și Belgia, de la care Italia va putea extrage informații valoroase. În ceea ce privește vaccinul împotriva Psa, Vizcaino Rodrigue a declarat că este în curs de desfășurare un proiect european "care merge bine și care poate fi comercializat în aproximativ 2 ani".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel