Peste 200 de companii româneşti vor să lucreze la reconstrucţia Ucrainei

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Peste 200 de firme românești s-au înscris deja și participă la diversele evenimente organizate de parteneri din Uniunea Europeană în procesul de reconstrucție a Ucrainei, a declarat, luni, consilierul prezidențial Luminița Odobescu, la conferința 'Reconstrucția Ucrainei în noua paradigmă transatlantică: Provocări pentru mediul de afaceri european în era Trump 2.0', organizată de Camera de Comerț Bilaterală România - Ucraina.

'Este un proces la care deja ne aducem contribuția pentru că dialogul există între autorități și mediul de afaceri, între ceilalți parteneri ai noștri europeni. Sunt peste 200 de firme românești, care deja s-au înscris și participă la diversele evenimente organizate de parteneri din Uniunea Europeană', a menționat Luminița Odobescu.

Aceasta a spus că instituționalizarea dialogului în cadrul procesului de reconstrucție se desfășoară pe mai multe niveluri. 'Pe palierul guvernamental există o coordonare printr-un grup de lucru între Guvern, Administrația Prezidențială și toate ministerele cu atribuții în domeniu pentru a fi pregătiți în tot acest efort de reconstrucție. Pe de altă parte, avem palierul oamenilor de afaceri și deja au fost organizate o serie de evenimente, inclusiv în România anul trecut, pentru a prezenta oportunitățile de implicare a companiile noastre în procesul de reconstrucție. Evident, și societatea civilă are un rol important în acest proces de reconstrucție', a afirmat consilierul prezidențial.

Conform Luminiței Odobescu, România are un rol de hub regional, prin investițiile masive care au fost făcute în infrastructură, în infrastructura rutieră, în dezvoltarea punctelor de frontieră. 'Toate acestea practic vor fi utilizate când procesul efectiv de reconstrucție va demara', a explicat consilierul prezidențial.

România sprijină integrarea Ucrainei și a Republicii Moldova în UE

 

Aceasta a adăugat că România sprijină integrarea Ucrainei și a Republicii Moldova în UE. 'Într-o manieră trilaterală, putem să sprijinim cele două state, dar să jucăm regional, pentru că România este stat membru al UE, este o poartă de intrare. Dacă ne uităm și la poziția sa de punct de legătură cu Caucazul, cu Asia, prin nord-sud, pe axa de est, pe flancul estic, constatăm că sunt o mulțime de oportunități pentru toate companiile românești', a arătat Luminița Odobescu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Carmen Moraru, a spus că Uniunea Europeană a demonstrat un angajament ferm față de refacerea Ucrainei prin 'Ukraine Facility', un instrument financiar de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027. 'Aceste fonduri reprezintă o componentă vitală prin efortul global de revitalizare estimat la peste 400 de miliarde de euro, iar România sprijină acest demers, prin expertiza în refacere și capacitatea de a acționa ca un partener de încredere în regiune', a precizat Carmen Moraru.

Conform acesteia, Guvernul, prin MIPE, a implementat măsuri concrete pentru sprijinirea cetățenilor ucrainieni. 'Am asigurat sprijin financiar pentru cazare, hrană și alte nevoi esențiale, în conformitate cu reglementările europene. Trei apeluri în valoare de peste 620 de milioane de euro au fost lansate și finanțate prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru acoperirea unor cheltuieli esențiale ale cetățeni ucrainenilor aflați în dificultate', a explicat reprezentanta MIPE.

Ea consideră că parteneriatele public-private sunt esențiale pentru a maximiza impactul acestor fonduri și a stimula dezvoltarea durabilă. 'România își valorifică poziția geostrategică și expertiza în refacere pentru a sprijini Ucraina ca proces de transformare profundă. Vom continua să contribuim prin proiecte transfontaliere finanțate prin fonduri europene, care vor conecta Ucraina de Europa prin infrastructură modernizată și energie curată. În acest context, ne propunem să transformăm România într-un coridor strategic pentru refacerea Ucrainei, folosind-ne de fonduri europene pentru modernizare, infrastructuri feroviare, dezvoltarea porturilor Dunărene, a portului Constanța, precum și pentru inter-conectările energetice vitale pentru securitate regională', a mai spus secretarul de stat.

Camera de Comerț Bilaterală România - Ucraina a organizat, luni, conferința 'Reconstrucția Ucrainei în noua paradigmă transatlantică: Provocări pentru mediul de afaceri european în era Trump 2.0'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel