În anul 2023 se înregistrează creşteri semnificative ale traficului prin punctele de trecere la nivelul tuturor segmentelor de frontieră (aproximativ 48% la frontiera cu Serbia, 34,8% la frontiera cu Ucraina şi 28,1% la cea aeroportuară), precizează IGPF într-un comunicat transmis AGERPRES.
Valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de trecere a frontierei, în perioada analizată, au fost de aproximativ opt milioane de autovehicule, fiind constatată o creştere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului 2022 (7,1 milioane mijloace de transport).
În ceea ce priveşte actele ilegale, în perioada analizată, poliţiştii frontierişti au constatat 5.604 infracţiuni, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în domeniile: trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (2.167), dreptul de proprietate intelectuală (629), fals şi uz de fals (598), trafic de migranţi (357), contrabandă şi fraudă vamală (236), precum şi braconaj piscicol (439), potrivit sursei citate. Totodată, au fost aplicate amenzi contravenţionale pentru 5.267 de persoane în valoare de 4.881.659 lei, cele mai multe fiind aplicate la frontiera cu Republica Moldova (30% din numărul total).
Numărul migranților clandestini, scăzut la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut
În acelaşi interval de timp, nu s-a permis intrarea în ţară pentru 3.675 cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară, unul din principalele motive pentru care s-a luat această măsură fiind acela că nu aveau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere. În perioada de referinţă, la nivel naţional, poliţiştii de frontieră au depistat 1.296 cetăţeni străini în timp ce intrau în ţară prin trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 2.134 astfel de cazuri.
Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 6.950 cetăţeni străini (cei mai mulţi provin din Bangladesh, Siria, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, India, Egipt, Afganistan etc) care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria (6.754), de peste trei ori mai mult decât în prima jumătate a anului 2022. Mare parte dintre ei au acţionat organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi şi sunt persoane intrate legal în ţara noastră, cu vize de muncă sau de studii.
Țigări de aproape 50 de milioane de lei introdus ilegal, confiscat
Cât priveşte combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în acelaşi interval de timp, au fost constatate 236 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală şi 57 infracţiuni de natură economico-financiară, în urma cărora au fost reţinute în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 209,2 milioane lei. Poliţiştii de frontieră au confiscat peste 2.621.518 pachete ţigări cu o valoare de 46.894.520 lei, aproximativ 5.564 kg. tutun şi 9.698 kg. tutun narghilea.
În comparaţie cu perioada similară 2022 se constată o creştere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de ţigări reţinute, persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provenind din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina şi România.
De asemenea, au fost descoperite bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, fiind constatate 629 de asemenea fapte, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. Pe linia traficului cu autoturisme furate, poliţiştii frontierişti au descoperit 120 mijloace de transport (103 autoturisme, 6 camioane, 6 microbuze, 3 motociclete şi 2 remorci), cu aproximativ 52% mai mult comparativ cu perioada similară 2022. Persoanele implicate în furturi sunt cetăţeni bulgari, iranieni, libieni, letoni, moldoveni, olandezi, sârbi, turci, unguri, români şi ucraineni.
Peste 1.200 de arme descoperite la frontieră
Legat de traficul ilegal cu armament şi muniţie, în perioada de referinţă, au fos descoperite 1.221 arme (1.202 pistoale cu gaze, patru puşti de vânătoare, un pistol militar, şapte arme cu aer comprimat şi şapte alte arme), 2.034 cartuşe, 35.632 materiale pirotehnice, 9,6 kg materiale explozive, o grenadă şi 55 componente pentru arme.
Persoanele care au comis infracţiuni la regimul armelor şi muniţiei provin din Ucraina, Belgia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Franţa, Israel, Italia, Moldova, Norvegia, Portugalia, Spania, SUA şi România.
În perioada analizată, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise - au descoperit 5,26 kg cocaină, 3,5 kg heroină, 1,63 kg canabis, precum şi alte stupefiante, anabolizante şi medicamente psihotrope.
Gunoaiele continuă să vină în România
Referitor la combaterea braconajului piscicol, poliţiştii frontierişti au constatat, în primul semestru al anului în curs, 439 infracţiuni şi aplicat 553 contravenţii în valoare de 183.200 lei, fiind reţinute 32 ambarcaţiuni, 25 motoare de barcă, 12.620 m plase monofilament, 18.382 m plase fir textile şi nylon, 6.357 kg peşte, din care 25,8 kg sturion.
Cu privire la transportul ilegal al deşeurilor, Poliţia de Frontieră Română a intervenit punctual sau în cadrul unor acţiuni de amploare, desfăşurate în colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi Direcţia Generală a Vămilor, context în care au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv mai multe transporturi cu peste 2.773 tone, constând în metale, textile/îmbrăcăminte, sticlă, plastic, carton şi hârtie, mobilier, acumulatori, componente auto etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News