Peste 30 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise, iar trupurile lor arse, în Myanmar

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Peste 30 de persoane, inclusiv femei şi copii, au fost ucise şi trupurile lor arse în statul Kayah din Myanmar. Statul se află în conflict din februarie 2021 după ce armata a organizat o lovitură de stat.

Grupul Karenni pentru Drepturile Omului a anunțat că a găsit sâmbătă cadavrele arse ale mai multor persoane, inclusiv bătrâni, femei şi copii, ucise de armata care conduce Myanmar, lângă satul Mo So din oraşul Hpruso, relatează Reuters.

„Denunţăm cu fermitate uciderea inumană şi brutală care încalcă drepturile omului”, a spus grupul într-o postare pe Facebook.

Peste 30 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise

 

Armata din Myanmar a anunțat că a împuşcat şi ucis un număr nespecificat de „terorişti cu arme” din forţele armate ale opoziţiei din sat, potrivit presei de stat. Oamenii se aflau în şapte vehicule şi nu s-au oprit la ordinele armatei, spune sursa citată. Armata nu a putut fi contactată pentru declaraţii.

Fotografiile distribuite de grupul pentru drepturile omului şi de mass-media locală au arătat rămăşiţele carbonizate ale cadavrelor pe platformele camioanelor arse. Forţa Naţională de Apărare Karenni, una dintre cele mai mari miliţii civile care se opune juntei care a condus o lovitură de stat la data de 1 februarie, a declarat că morţii nu erau membrii lor, ci civili care căutau un refugiu din calea conflictului.

„Am fost şocaţi să vedem că acele cadavre aveau dimensiuni diferite, inclusiv copii, femei şi bătrâni”, a declarat un comandant al grupului pentru Reuters, cerând să rămână anonim. Un sătean care a cerut să rămână anonim din motive de securitate a spus că a fost conştient de incendiul de vineri seară, dar nu a putut merge la faţa locului, deoarece se auzeau focuri de armă. „Am fost să văd în această dimineaţă. Am văzut cadavre care au fost arse şi, de asemenea, haine de copii şi de femei răspândite în jur”, a spus acesta.

Peste tot în Myanmar au loc conflicte între armată şi rebeli.

 

Lupte au loc şi în apropiere de graniţa cu Thailanda, unde armata continuă să lupte cu forţele de rezistenţă. Armata a efectuat de asemenea raiduri aeriene cu o zi înainte într-o zonă controlată de Uniunea Naţională Karen (KNU) din apropierea graniţei, într-o escaladare a luptei ce a izbucnit săptămâna trecută şi a obligat mii de oameni să fugă spre Thailanda.

Myanmarul este în conflict de când armata a răsturnat guvernul ales al laureatei Premiului Nobel Aung San Suu Kyi în urmă cu aproape 11 luni, pretinzând că alegerile din noiembrie pe care partidul ei le-a câştigat au fost fraudate. Observatorii internaţionali au spus că votul a fost corect.

Civilii înfuriaţi de lovitura de stat şi represiunea ulterioară asupra protestatarilor au pus mâna pe arme. Multe forţe locale de rezistenţă au apărut în toată ţara. Armata a scos în afara legii mulţi rebeli, etichetându-i trădători sau terorişti, inclusiv un guvern autoproclamat de unitate naţională care încerca să primească sprijinul comunităţii internaţionale şi să împiedice junta să îşi consolideze puterea, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel