Peste 300 de medici români din Belgia și reprezentanți ai comunității farmaceutice românești, prezenți la un eveniment în premieră, la Bruxelles

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: MAE.ro
sursa foto: MAE.ro

Ambasada României în Regatul Belgiei a organizat, în data de 19 octombrie 2022, la Muzeul de Artă și Istorie din Bruxelles, un eveniment dedicat diplomației medicale, cooperării bilaterale româno-belgiene în domeniul sănătății și comunității medicale și farmaceutice românești din Belgia.

Intitulat CĂTRE O DIPLOMAȚIE MEDICALĂ ROMÂNEASCĂ, evenimentul a fost organizat în contextul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe, sub denumirea ,,Departamentul Trebilor Străine și de Stat”.

Acesta a reunit peste 300 de medici români stabiliți în Belgia, reprezentanți ai comunității farmaceutice românești, precum și parteneri ai acestora, parte a proiectelor de cooperare cu România.

În deschiderea evenimentului, Loreta Păun, consilier prezidențial în domeniul sănătății a declarat: “Dacă măreția unui popor se măsoară în contribuția sa la bunăstarea globală, cred cu tărie că lumea medicală românească reprezintă una dintre valorile oferite de România patrimoniului mondial. Ne rămâne datoria de a promova și exploata acest potențial extraordinar de care dispunem în diversificarea exercițiului diplomatic. Fără costuri uriașe, fără studii de oportunitate, doar prin formare, informare și un acord fin al pârghiilor deja existente.”

Reprezentanți de seamă la nivel internațional

 

Oficialii belgieni, fostul ministru al sănătății, Maggie de Block, și reprezentantul ministrului federal al sănătății, directorul Direcției pentru Afaceri Internaționale din cadrul ministerului de resort, Lieven De Raedt, au lăudat inițiativa Ambasadei României, subliniind că este prima de acest gen organizată în Belgia și au transmis propuneri de cooperare în special legate de platformele digitale medicale în plină dezvoltare, precum și în proiecte bilaterale.

3. -imagine fara descriere- (eveniment-bruxelles-14124.jpeg)

A urmat o dezbatere pe teme medicale moderată de Prof. Dr. Ștefan Constantinescu, UCLouvain, președinte al Academiei Regale de Medicină a Belgiei și al Federației Europene a Academiilor de Medicină (FEAM), la care au fost invitați să participe rectorii Universităților de Medicină și Farmacie din București și Iași, respectiv Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga și Prof. Dr. Viorel Scripcariu.

În cadrul acesteia a fost discutat proiectul creării unei platforme profesionale a doctorilor români din Belgia, care să faciliteze, pe de o parte, legătura între medicii români prezenți în această țară, pe de altă parte, contactul cu universitățile din România. Cei doi rectori au arătat deschidere pentru realizarea unui schimb de experiență cu medicii români care lucrează în prezent în sistemul medical belgian, care să ajute la dezvoltarea sistemului medical românesc. De asemenea, au pus accent pe rolul inteligenței artificiale și al digitalizării în actul medical. 

Ambasadorul României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, a mulțumit tuturor oaspeților pentru participare, arătând că acest eveniment este primul dintr-o serie dedicată diplomației medicale.

Dezbaterea a fost urmată de un moment muzical oferit de renumita solistă Paula Seling și de o recepție.  

2. -imagine fara descriere- (paula-seling-8721874712.jpeg)

Crearea unei rețele a doctorilor români din Belgia, unul dintre obiectivele evenimentului

 

Obiectivul evenimentului a fost acela de a cataliza grupuri de susținere a cooperării bilaterale româno-belgiene, de creștere a ponderii acesteia în ansamblul relațiilor dintre cele două state, precum și de implicare a comunității românești de doctori în proiecte de cercetare, construcție de spitale și cooperare cu România. Totodată, evenimentul a avut ca țintă crearea și întărirea unei rețele a doctorilor români din Belgia, unde comunitatea medicală românească se numară printre cele mai numeroase din Europa.

La nivel bilateral, cooperarea în domeniul sănătății publice reprezintă o prioritate promovată de misiunea diplomatică. Un vector al prioritizării acestui cadru de cooperare este constituit și de comunitatea medicală românească, bine integrată în Regatul Belgiei. Medicii români sunt considerați ambasadori ai țării noastre, ei reprezentând o punte de legătură între cele două state, România și Belgia.


Diplomația medicală are o nouă relevanță, în contextul actual, marcat de criza pandemică, dar și de implicațiile asupra sănătății publice și cercetării medicale și farmaceutice, a modificărilor climatice, a crizei globalizării determinată de reducerea surselor de origine a produselor și de producție a acestora, a crizei de securitate extinsă.

Aspecte care țin de diplomația medicală și sănătate, care în trecut erau relevante pentru politicile naționale, au dobândit în prezent o amplitudine globală și fac parte din negocieri strategice la nivel european, regional și internațional. 

Armonizarea legislativă între politicile de sănătate și cele de afaceri externe și crearea  de competențe diplomatice specializate contribuie la înregistrarea unor avantaje considerabile, în contextul unor dezbateri din ce în ce mai actuale privind natura conceptului de sănătate mondială, interferențele cu aspecte ce țin de relațiile internaționale, mecanismele și cadrele internaționale de negocieri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel