Peste 4.000 de migranţi, care au încercat să ajungă în Spania, au murit sau au fost daţi dispăruţi în 2021

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Fotografie creată de Marcelo Renda, de la Pexels
Fotografie creată de Marcelo Renda, de la Pexels

Peste 4.000 de migranţi şi-au găsit moartea sau au fost daţi dispăruţi anul trecut în timp ce încercau să ajungă în Spania la bordul unor ambarcaţiuni improvizate pe mare, de două ori mai mult decât în 2020, potrivit unui bilanţ dat publicităţii luni de organizaţia neguvernamentală spaniolă Caminando Fronteras, citată de AFP.

Organizaţia, care a făcut bilanţul acestor tragedii datorită apelurilor din partea migranţilor sau a rudelor acestora la numerele sale de urgenţă, a recenzat 4.404 de migranţi morţi sau daţi dispăruţi pe rutele migraţiei către Spania în 2021, adică 12 pe zi în medie, ceea ce face din acest an să fie anul cu cele mai multe decese din 2015, când Caminando Fronteras a început să efectueze astfel de numărători, scrie Agerpres. .

Corpurile în cele mai multe cazuri (94%) nu au fost recuperate şi, prin urmare, organizaţia îi trece pe aceşti migranţi la persoane date dispărute.

În 2020, Caminando Fronteras a recenzat 2.170 de morţi sau daţi dispăruţi.

Bilanțul pe 2021



Bilanţul acesteia pentru 2021 este mult superior celui al Organizaţiei internaţionale pentru migraţie (OIM), care a numărat cel puţin 955 de morţi sau daţi dispăruţi în timpul traversării mării spre arhipelagul Canare şi 324 în drum spre Spania continentală şi arhipelagul Baleare din Maroc şi Algeria.

OIM apreciază de asemenea că 2021 a fost un an extrem de nefast, cel mai funest după 1997, conform datelor sale şi informaţiilor organizaţiei neguvernamentale spaniole APDHA.

Cea mai mare parte (4.016) a acestor migranţi au dispărut în timp ce încercau să ajungă în Canare din nord-vestul Africii, o rută foarte periculoasă, dar pentru care migranţii optează din cauza întăririi controalelor în ultimii ani, a explicat María González Rollán, coautoare a raportului anual al Caminando Fronteras.

'Sunt cifre dureroase', a deplâns ea bilanţul tragic, subliniind într-o conferinţă de presă numărul mare de femei şi copii printre victimele pe rutele migraţiei spre Spania; 628 de femei şi 205 copii şi-au găsit moartea sau au dispărut în 2021, potrivit organizaţiei citate.

'Lipsa de mijloace' pentru salvarea migranţilor



Coordonatoarea Caminando Fronteras, Helena Maleno, a denunţat la rândul său 'lipsa de mijloace' pentru salvarea migranţilor şi a evidenţiat responsabilitatea 'organizaţiilor criminale' de traficanţi, precum şi lipsa de coordonare între Spania şi Maroc din cauza unei crize diplomatice.

Această criză, provocată de primirea în Spania din motive medicale a liderului militanţilor pentru independenţa Saharei de Vest, a dus la sosirea a peste 10.000 de migranţi la mijlocul lunii mai în enclava spaniolă Ceuta, pe fondul unei relaxări a controalelor din partea autorităţilor marocane.

Cel puţin 37.385 de migranţi au sosit pe coastele Spaniei în 2021, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului de Interne spaniol. Spania rămâne una dintre principalele porţi de intrare pentru migranţii ilegali în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel