Transnistria, o regiune separatistă predominant rusofonă situată de-a lungul graniței cu Ucraina, primea de decenii gaze rusești prin Ucraina, utilizându-le pentru a genera electricitate care era vândută și restului Moldovei, asigurând 80% din necesarul de energie al țării.
Însă livrările de gaze au fost suspendate odată cu oprirea fluxurilor către Europa Centrală și de Est, care s-au oprit în prima zi a Anului Nou, după ce Kievul a refuzat să prelungească un acord de tranzit care fusese menținut timp de aproape trei ani de război total între Rusia și Ucraina.
Guvernul transnistrean a anunțat pe Telegram că un total de 122 de localități au pierdut alimentarea cu gaze până luni dimineață, iar doar cantități mici erau furnizate unor apartamente pentru gătit. Autoritățile au ordonat ca școlile să nu se redeschidă după vacanța de iarnă, cel puțin 131 de școli și 147 de grădinițe rămânând fără căldură.
„Nu există nicio persoană în Transnistria care să fie vinovată de această situație – este în totalitate un factor extern”, a declarat Vadim Krasnoselski, președintele administrației din regiune, într-o declarație televizată.
Energia electrică, întreruptă opt ore pe zi
Gazul transportat prin Ucraina a fost mult timp principalul mod prin care Rusia a sprijinit regiunea separatistă, care s-a rupt de sub controlul guvernului central al Moldovei într-un război scurt în 1992 și găzduiește încă 1.500 de soldați ruși.
Moldova a convocat luni un diplomat rus și a acuzat Moscova că învinuiește fals Chișinăul pentru criza din Transnistria, susținând că Rusia alimentează artificial situația pentru a submina guvernul moldovean înainte de alegerile parlamentare din acest an.
Moldova, care are un guvern pro-european ce urmărește aderarea la Uniunea Europeană, a alternat între guverne pro-occidentale și pro-ruse de la obținerea independenței în urma destrămării Uniunii Sovietice în 1991.
Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a declarat într-un briefing pentru presă că întreruperile alimentării cu apă din Transnistria au început luni.
„Scopul acestui lucru este ca Rusia să creeze instabilitate în regiune, dar și, foarte important, să influențeze rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova... Vor să obțină un guvern pro-rus...”, a spus Recean.
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că urmărește cu alarmă deteriorarea situației din Transnistria și a acuzat Moldova și Occidentul că creează artificial criza și dau vina în mod fals pe Moscova.
De la oprirea gazului rusesc odată cu începutul anului, Moldova și-a satisfăcut necesarul de energie importând aproximativ 60% din energia necesară din România vecină. Guvernul de la Chișinău afirmă că a oferit sprijin separatiștilor, dar că oferta a fost respinsă.
Krasnoselski a calificat drept „minciuni” rapoartele privind o astfel de ofertă de ajutor și a declarat că obiectivul Moldovei este „sufocarea” enclavei.
„Nu au existat oferte de asistență din partea Moldovei sau a altor state”, a spus el, îndemnând locuitorii să utilizeze lemne de foc.
Autoritățile din regiune au anunțat luni seară că regimul de întreruperi de energie va fi dublat începând de marți, având loc de două ori pe zi pentru o perioadă de patru ore.
Guvernul moldovean dă vina pentru criza energetică pe gigantul rus Gazprom, despre care afirmă că a refuzat să livreze gaze contractate Moldovei printr-o rută alternativă.
Gazprom a declarat că va suspenda exporturile către Moldova începând cu 1 ianuarie din cauza datoriilor neplătite, pe care Moscova le estimează la 709 milioane de dolari. Moldova contestă această sumă și o evaluează la 8,6 milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News