Experţii cer o intensificare a eforturilor pentru a face faţă viitoarelor valuri de căldură extremă. Estimările oamenilor de ştiinţă de la Institutul Francez de Cercetare în Sănătate (Isnerm) şi Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) estimează că, dacă nu va exista un răspuns eficient la această problemă, continentul european va înregistra cel puţin 68.000 de decese din cauza căldurii în fiecare vară până în 2030 şi peste 94.000 până în 2040, potrivit Rador.
Europa - vara lui 2022 a fost cea mai fierbinte înregistrată pe Bătrânul Continent
Vara lui 2022 a fost cea mai fierbinte înregistrată vreodată în Europa şi a fost caracterizată de valuri de căldură consecutive, temperaturi ridicate record, secetă şi incendii de pădure. Oamenii de ştiinţă au analizat datele despre temperatură şi mortalitate în perioada 2015-2022 în 823 de regiuni din 35 de ţări europene a căror populaţie depăşeşte, în total, 543 de milioane de oameni.
Oamenii de ştiinţă au putut apoi, pe baza modelelor epidemiologice, să calculeze decesele legate de creşterea temperaturii în fiecare regiune, pe săptămână. Astfel, în total, din 30 mai până în 4 septembrie 2022, au estimat că 61.672 de decese pot fi atribuite căldurii. Un val foarte puternic de căldură s-a înregistrat în perioada 18-24 iulie şi se estimează că 11.637 de persoane au murit atunci din cauza condiţiilor meteorologice extreme.
"Numărul deceselor este foarte mare", a declarat pentru AFP Hicham Achebak, cercetător la Inserm şi unul dintre autorii studiului. "Cunoşteam consecinţele căldurii (asupra sănătăţii) pe baza unui studiu anterior din 2003, dar cu această analiză vedem că rămâne multă muncă de făcut pentru a proteja populaţia", a adăugat el.
În vara lui 2003, când Europa a cunoscut unul dintre cele mai grave valuri de caniculă din istoria sa, aproximativ 70.000 de oameni au murit din cauza căldurii extreme.
Europa - ţările mediteraneene au avut cea mai mare mortalitate din cauza temperaturilor extreme în 2022
Studiul a constatat că ţările mediteraneene (Grecia, Italia, Portugalia şi Spania) au avut cea mai mare mortalitate raportată la populaţia lor. " Zona Mării Mediterane suferă de deşertificare, valurile de căldură se intensifică în timpul verii tocmai din cauza acestor condiţii mai uscate", a explicat coautorul studiului, Joan Ballester, profesor la ISGlobal.
În iulie anul trecut, termometrele din Portugalia au indicat 47 de grade Celsius, apropiindu-se de recordul absolut de 47,3 grade înregistrat în această ţară în 2003.
În cifre absolute, cele mai multe decese legate de căldură au fost înregistrate în Italia (18.010), Spania (11.324) şi Germania (8.173).
Pe măsură ce schimbările climatice cauzate de om duc la creşterea temperaturii, valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente şi mai intense. Căldura extremă provoacă insolaţie sau agravează afecţiunile cardiovasculare şi respiratorii, putând duce la deces. Persoanele în vârstă sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii ale populaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News