Peste o jumătate de milion de români își sărbătoresc astăzi, de Sfinții Petru și Pavel, onomastica

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Creștinii îi pomenesc, mâine, pe Sfinții Petru și Pavel. Dacă tună, nucii nu vor avea rod, iar alunele vor fi viermănoase
Creștinii îi pomenesc, mâine, pe Sfinții Petru și Pavel. Dacă tună, nucii nu vor avea rod, iar alunele vor fi viermănoase

Un număr de 505.709 români îşi sărbătoresc onomastica pe 29 iunie, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne și preluate de Agerpres. Mai exact, este vorba despre 366.794 de persoane de sex masculin şi 138.915 de sex feminin.

În ce priveşte prenumele masculine, situaţia este următoarea: Paul - 79.042; Paulică/Paulica - 1.152; Pavel - 31.304; Pavlov - 4; Pavăl/Paval - 149; Petre - 55.832; Petrică/Petrica - 34.920;- Petrişor/Petrisor - 18.561; Petronel - 4.829; Petru - 129.763; Petruş/Petrus - 3.202; Petruţ/Petrut - 6.837; Pătru/Patru - 1.120; Pătruş/Patrus - 14; Păvăluş/Pavalus/Pavăluş - 2.

În ce priveşte prenumele feminine, MAI furnizează următoarea statistică: Paula - 49.122;  Pauliana - 10; Paulica - 650; Paulina - 12.870; Pavelina - 278; Petra - 11.590; Petrica - 3.595; Petriţa/Petrita - 269; Petronela - 36.034; Petruţa/Petruta - 24.444; Pătra/Patra - 53.

 

Sfinţii Petru şi Pavel, martirizaţi la Roma, în anul 67, în timpul împăratului Nero

 

Sfinţii Petru şi Pavel se sărbătoresc azi, de creştinii ortodocşi şi catolici. Cei doi sfinţi au fost martirizaţi la Roma, în anul 67, în timpul împăratului Nero. Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona şi fratele Sfântului Apostol Andrei. Era originar din Betsaida (în Galileea Palestinei). 

După ce se căsătoreste, se mută în Capernaum, unde se îndeletniceşte cu pescuitul. Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos se numea Simon. Numele de Petru îl primeste de la Hristos. A vestit Evanghelia în Ţara Sfântă, în oraşele din Asia Mica şi a ajuns până la Roma. A fost răstignit pe cruce cu capul în jos (la cererea lui, spre a se deosebi de modul răstignirii lui Iisus Hristos), in anul 67 d. Hr., lângă fostul circ al lui Caligula din afara zidurilor de atunci ale Romei. Sfântul Apostol Pavel s-a născut în oraşul Tars, capitala provinciei Cilicia (Asia Mică). A primit la naştere numele Saul. Mântuitorul i-a schimbat numele în Pavel atunci când l-a chemat sa fie Apostol al neamurilor. Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului, întrucât era cetățean roman și avea dreptul la o moarte mai demnă, care să nu fie asemănătoare cu moartea sclavilor, crestinortodox.ro.

 

Pentru sporul casei şi sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru

Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă. Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure. Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru. Se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare. Aceste ofrande se împart oamenilor săraci. Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul. Tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Creștinii îi pomenesc, mâine, pe Sfinții Petru și Pavel. Dacă tună, nucii nu vor avea rod, iar alunele vor fi viermănoase

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase. Potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor. Nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării. 

 

Mamele pregătesc și dăruiasc talismane fiicelor 

În această zi, în mediul rural există obiceiul ca mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul. Prin tradiţie, femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel oamenii au voie să lucreze aproape orice, dar să nu toarcă deoarece se crede că se „întorc colacii de la morți”. În ziua sărbătoririi Sfinților Petru și Pavel, oamenii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morții. Sărbătoarea de Sf. Petru mai este cunoscută și sub numele de Moșii de SânPetru. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel