De origine andaluză, pestiño este un dulce de Crăciun sau de Paște făcut cu aluat din făină și prăjit în ulei de măsline. Istoria sa datează din secolul al XVI-lea, deși există scrieri care spun că au fost deja făcute chiar înainte de acest secol. Dimensiunea și forma preparatului sunt foarte variabile, deși este de obicei un pătrat de aluat cu două colțuri opuse pliate spre centru.
Într-un mod tradițional, acest preparat este de obicei trecut prin miere, dar poate fi făcut și cu zahăr ca alternativă la miere.
Pestinos scăldați în miere - Ingrediente
1 pahar de ulei de măsline pentru aluat
1 pahar de vin alb
1kg făină
1 baton de scorțișoară
coaja de la o lămâie
zahăr
ulei pentru prăjit
sare
Pestinos scăldați în miere - Mod de preparare
Pentru început, într-o cratiță punem paharul cu ulei de măsline și adăugăm bățul de scorțișoară și coaja de lămâie. Încălzim totul la foc foarte mic timp de aproximativ 30 de minute. În acest fel, vom infuza uleiul și îl vom face aromat cu scorțișoara și coaja de lămâie.
După acest timp, luăm cratița de pe foc și lăsăm uleiul să se răcească. Apoi, scoatem batonul de scorțișoară și coaja de lămâie și turnăm uleiul într-un castron mare.
Începem să pregătim aluatul pentru pestiños: adăugăm vinul alb, un praf de sare și aproximativ 250g de făină. Amestecăm bine, astfel încât toate aceste ingrediente să fie integrate.
Continuăm să adăugăm făina puțin câte puțin, în timp ce continuăm să frământăm. Când vedem că aluatul nu se mai lipeste, îl scoatem din castron și continuăm să frământăm cu mâinile încă aproximativ 5 minute, până obținem un aluat mai moale. Acest aluat este foarte ușor de manevrat datorită uleiului.
Întindem aluatul cu un sucitor pe o masă sau pe un blat de lucru. Pentru a obține pestiños perfect, trebuie să avem un aluat de aproximativ grosimea unei monede. Pentru a nu se lipi de masă, este indicat să întindeți puțină făină pe această suprafață înainte de a pune aluatul.
Apoi, cu un cuțit, tăiați aluatul în benzi de aproximativ 5cm și apoi tăiați-l în pătrate. Pentru a transforma aceste pătrate în clasicul pestiños, luăm unul dintre colțuri și îl aducem în centrul pătratului, apoi luăm colțul opus și facem același lucru, unind ambele colțuri în centrul pătratului.
Când am format toți pestiños, într-o tigaie sau friteuză punem ulei din belșug la prăjit. Când este cald, adăugăm pestiños, astfel încât să nu se lipească. Le lăsăm să se prăjească cam 1 minut, capătă puțină culoare și le scoatem pe o farfurie cu hârtie absorbantă.
După ce i-am prăjit pe toți pestiños, îi scăldăm în miere sau îi acoperim cu zahăr.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News