Suferințele lor sunt poate greu de înțeles de către ceilalți, dar badantele știu cel mai bine care este adevărul. Din acest motiv, Violeta N., o româncă din Italia, a lansat o petiție dorind ca vocea îngrijitoarelor să se audă atât de tare încât să producă un cutremur în sistem, iar lucrurile să se așeze și pentru ele. La urma urmei, badantele vor un singur lucru: să trăiască în demnitate și să aibă drepturile care li se cuvin din punct de vedere legal. Violeta N, una dintre inițiatoarele petiției, a stat de vorbă cu echipa Știridiaspora pentru a încerca împreună să facem astfel încât statul italian să nu mai închidă ochii în fața nedreptăților.
Interviu în exclusivitate pentru Știridiaspora
Știridiaspora.ro: Să ne spuneți, în primul rând, când ați venit în Italia.
Trăiesc în Italia de 12 ani, timp în care am suferit pentru destule nedreptăți. Internetul mi-a dat posibilitatea să citesc că o mare parte dintre noi, îngrijitoarele, întâmpină nedreptăți, ilegalități și umilințe în lumea asta, așa zis "modernă", unde banul a înlocuit orice valoare umană. În urmă cu mai bine de un an, am înființat un grup pe Facebook, grup care-și propunea să dea vizibilitate celor care căutau de muncă. În italiană, pentru că așa se vede... A ieșit un grup mixt, am ajuns la vreo 7800 de membri, de toate naționalitățile, mulți italieni. Am făcut grupul cu intenția de a pune în legătură directă căutările și ofertele de muncă pentru că este arhicunoscut că italianul ce caută badantă are grabă, nu știe unde să caute și merge în AGENȚIE. AGENȚIA, pentru italieni, este o instituție intermediară care îți rezolvă toate problemele... Sunt de toate felurile... e suficient să plătești. Numai că agențiile pentru badante sunt ilegale și aici începe calvarul badantelor.
Știridiaspora.ro: Dumneavoastră ați inițiat o petiție pentru a le face dreptate badantelor. Este vorba despre petiția "Badanti e collaboratori domestici - Diamo voce per diritti umani ai lavoratori". Îi invităm și pe cititorii noștri să o semneze.
De-a lungul timpului, am aflat despre atât de multe necazuri prin care trec badantele... Și așa m-am gândit că trebuie să fie o soluție... sau măcar un pas, unul înainte, că n-ar fi chiar așa de mare... Internetul, o oportunitate imensă, pe care mulți dintre noi ar trebui să-l folosim în mod constructiv, ar fi trebuit să completeze ideea. Tot pe Internet am întâlnit-o pe Raluca. Raluca și punct. Avea și ea un grup. Acolo se vorbea de făcut grevă, de ieșit în stradă, că prea multe aveau cuțitul la os... Pentru cât este Italia de mare, eu cu mintea mea, n-am reușit să cuprind ideea... Trebuia ca într-o duminică anume, în toată țara, toate badantele să iasă în stradă să ceară drepturi... așa din senin... După părerea mea, era o utopie absolută. Și uite-așa mi-a venit ideea cu petiția.. Zis și făcut. Simplu, civilizat, pașnic, fără să fie nevoie de autorizația nimănui. Nu are valoare legală, dar e un urlet colectiv care se poate face auzit până unde trebuie.
Știridiaspora.ro: Ați fost acuzată că aveți intenții ascunse cu această petiție, deși dumneavoastră ați vrut doar să dați glas problemelor badantelor.
Da. Abia lansată, petiția a început să fie atacată de unele badante care se tem că-și pierd locul de muncă, altele zic că vom fi trimise toate acasă! O doamnă avocat zicea că dacă nu vor mai fi cazuri de badante exploatate prin tribunale, avocații, sindicaliștii și toți ceilalți nu vor mai avea ce munci. În fine, aberații... Ba chiar am fost acuzate, și eu și Raluca, de oportunism, că avem interese obscure, ba chiar politice... De aceea vă cerem o umbră de anonimat! Vorbim, dar nu ne expunem, pentru că eu și Raluca într-o petiție nu însemnăm nimic... în schimb, sute de mii de semnături electronice pe care le așteptăm înseamnă foarte mult!
VEZI ȘI: 300 kilometri de sicrie. Boala care distruge românii. DIETĂ MINUNE
Știridiaspora.ro: Care sunt problemele cu care se confruntă badantele în Italia?
Multe, foarte multe! Mă tem că nu avem timp să le enumerăm pe toate... fiecare dintre noi ar putea scrie o carte... Munca e grea pentru că bătrânii sunt în mare parte bolnavi mintal și invalizi... În plus, familia cere să lucrezi și pentru ei... până ce bătrânul doarme, măcar ai timp să faci și grădină, și mâncare, și curățenie, și cumpărături, să primești și doctorul, și ceva pentru cină (că ei sunt la serviciu și tu ești acolo că n-ai nimic de făcut!!!), eventual să speli, să întinzi și să ne calci rufele pentru toți între timp... Frattempo, se riesci... (între timp, dacă reușești)... Cuvinte tipice care le scot din minți pe toate badantele... Nu-i interesează practic că ești om și tu și că la fel ca toate ființele ai anumite limite... Am uitat să vă spun, dar mulți dintre bătrâni dorm ziua, iar noaptea bombănesc în pat sau prin casă, le vin toate durerile și nevoile.... Și badanta? Eh... Badanta trage tare și aleargă să-i mulțumească pe toți, căci la sfârșitul lunii așteaptă salariul să-l trimită acasă la copii... Mai punem și dorul? Și foamea, și stresul, și nesomnul și restricțiile alimentare? Italianul "plătește", iar pentru acest lucru emite pretențiile cele mai absurde. Plătește în ghilimele pentru că în același timp vrea să și economisească... ca după ce mor bătrânii, părinții lor, trebuie să le rămână MOȘTENIREA! Ei... moștenirea e foarte importantă aici. Îi scutește de multe eforturi în viață, iar ei din punct de vedere genetic sunt foarte preocupați să nu se obosească... Economisește italianul, să nu facă contract, să nu plătească contribuțiile badantei... Ce dacă se îmbolnăvește... sunt altele dispuse să se sacrifice...
VEZI ȘI: Petiție badante. ADEVĂRUL din spatele acestei mișcări. Violeta: Spun eu ce este!
Știridiaspora.ro: Badantele nu au dreptul să se îmbolnăvească...
Da. Unii fac contracte cu un minimum de ore ca "să fie în regulă" și drept urmare, badanta sărmana, după ani de muncă se trezește că ia doar un sfert din al treisprezecelea salariu, un sfert din șomajul cuvenit și toate cele rele... Ceea ce este mai grav, foarte grav... este că dacă te îmbolnăvești, că nu ești de fier, te trezești efectiv în stradă. Legea prevede că poți să beneficiezi de concediu medical plătit doar pentru un maximum de cincisprezece zile într-un an... Aceste este un lucru de strigător la cer... Și dacă faci un infarct? Un cancer, că tot e la la ordinea zilei... Crăpi! Sigur! Cam astea ar fi unele din probleme... că mai sunt... dar am și eu limite.
VEZI ȘI: Badantă româncă: "Suntem o armată mută". REVOLTĂ în Italia
Petiție pentru a ajuta badantele
Româncele au devenit cea mai mare forță de muncă în domeniul îngrijirii bătrânilor. Italienii le numesc "badante". Ei le preferă pentru că româncele sunt educate, majoritatea au studii și mai ales, prind limba italiană din zbor.
VEZI ȘI: De la majorat la înmormântare. Drama NESPUSĂ a românilor din diaspora
Însă, acum, mai mult ca niciodată, au nevoie de ajutorul nostru pentru că vor ca vocea lor să fie auzită în toată Italia. Vorbim despre un fenomen care ia amploare: fenomenul badantelor sclave.
Mai multe badante au lansat o petiție în acest sens.
"Presa italiană trebuie determinată să vorbească deschis despre fenomenul badantelor sclave. Cu 60000 de semnături, presa italiana va vorbi în sfârșit de acest fenomen, nu doar de badante care fură și bat bătrâni. Nu justific sub nici o formă aceste lucruri. Cine face așa ceva e de băgat în pușcărie.
Dar din păcate majoritatea balantelor sunt constrânse de angajatori de a face compromisuri. Nici un angajator nu respectă contractul național, intervenția imediată a statului în acest sector. Mai ales că vorbim de un milion de badante. Chiar e un fenomen. Acum e momentul. Semnați petiția! Cu aceste semnături demonstrăm statului italian realitatea din acest sector", a spus Ionela C, o româncă din diaspora.
Dacă și dumneavoastră vreți să le ajutați pe românce, vă invităm să semnați petiția. Împreună suntem mai puternici! Petiția se numește "Badanti e collaboratori domestici - Diamo voce per diritti umani ai lavoratori" și poate fi semnată AICI. Și pentru că unele cititoare ne-au scris că nu știu exact procedura pentru a semna petiția, iată care sunt pașii: Deschideți link-ul, scrieți nume, prenume, email. Săriți peste căsuța unde scrie să donați - pentru că nu trebuie să dați niciun leu - iar apoi apăsați unde scrie 'metti la firma'. Ulterior, veți primi un email care confirmă faptul că ați semnat.
VEZI ȘI: Lăcrămioara, badantă în Italia, mesaj pentru politicienii români: Să le fie rușine!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News