Petre Daea: "România se află pe PRIMUL loc în UE la producția de miere"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:
Nu există zile libere în agricultură. Petre Daea: „Animalelor şi plantelor le lipseşte din codul genetic calendarul odihnei”
Nu există zile libere în agricultură. Petre Daea: „Animalelor şi plantelor le lipseşte din codul genetic calendarul odihnei”

România se situează pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, după Spania, ca număr al familiilor de albine şi pe primul loc la producţia de miere, a afirmat, sâmbătă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la conferinţa 'Apicultura în context european şi mondial'.

"În ultimii ani sectorul apicol din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă datorită programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau naţional astfel încât, în prezent am ajuns să ne situăm pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, după Spania, ca număr al familiilor de albine şi pe primul loc la producţia de miere. Prin accesarea acestor programe, apicultorii au putut achiziţiona material biologic cu valoare certificată, cutii şi utilaje apicole moderne pentru dezvoltarea acestei activităţi în vederea obţinerii de produse competitive, atât pe piaţa internă, cât şi la export", a spus Petre Daea.

El a menţionat că albinele furnizează un serviciu esenţial pentru agricultura modernă şi că sunt responsabile pentru polenizarea a trei sferturi din principalele culturi alimentare.

"Încercaţi să vă imaginaţi lumea fără mere, pere, citrice, morcovi, struguri, măsline, roşii ori migdale sau o primăvară lipsită de florile câmpului. Circa o treime din culturile de legume, fructe şi flori din zonele temperate depind de serviciile albinelor, iar dacă extindem această abordare spre tropice, aproape toate plantele cu flori depind de insectele polenizatoare. Aşadar, albinele joacă un rol important în viaţa noastră, iar serviciile lor sunt gratuite. Pe de altă parte, datorită rolului socio-economic şi ştiinţific, apicultura este o activitate care contribuie la dezvoltarea spaţiului rural", a arătat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a menţionat că România acordă o atenţie deosebită sectorului apicol din punctul de vedere al agriculturii, al protecţiei plantelor şi al agriculturii sustenabile, deoarece albinele au un impact mare asupra echilibrului ecologic. Totodată, se are în vedere asigurarea funcţionării integrate a tuturor sectoarelor, dar şi susţinerea programelor de sprijin, de cercetare, inovare şi de educaţie pentru sectorul apicol, pentru a se asigura că apicultura face parte în continuare din producţia agricolă.

 

Petre Daea, la conferința "Apicultura în context european și mondial"


Petre Daea a participat sâmbătă la conferinţa 'Apicultura în context european şi mondial', eveniment realizat în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul, organizat cu prilejul 'Zilei Mondiale a Albinei", îşi propune să evidenţieze importanţa polenizatorilor pentru umanitate şi pentru întregul ecosistem, asupra necesităţii dezvoltării sectorului apicol în contextul schimbărilor climatice, precum şi rolul crucial al acestora în creşterea randamentului culturilor.

Principalele subiecte ce vor fi dezbătute vizează situaţia sectorului apicol precum şi importanţa acestuia în context european şi mondial, sănătatea albinelor, apicultura ecologică în România, sprijinul FAO pentru apicultura durabilă.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit datelor ACA, în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. Din păcate, tot din cifrele statistice, se vede că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel