Petrolul crește după anunțurile SUA și Marii Britanii privind interzicerea țițeiului rusesc

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
AIE: Ce cantitate de țiței încă importă Uniunea Europeană din Rusia
AIE: Ce cantitate de țiței încă importă Uniunea Europeană din Rusia

Prețul petrolului a crescut marți, în condițiile în care Statele Unite și Marea Britanie au decis să interzică importurile de petrol rusesc, o decizie care se așteaptă să agraveze perturbările de pe piața energetică mondială, scrie Reuters.

Piața petrolului a câștigat peste 27% de la începutul lunii martie, pe măsură ce invazia rusă în Ucraina s-a intensificat, iar Statele Unite și alte țări au impus mai multe sancțiuni menite să paralizeze economia rusă. Acest lucru a bulversat piețele energetice, în condițiile în care Rusia este cel mai mare exportator de țiței și produse combustibile combinate din lume.

Președintele SUA Joe Biden a anunțat marți o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc și de alte produse energetice, în timp ce Marea Britanie a declarat că va elimina treptat importul de petrol și produse petroliere rusești până în 2022.

Țițeiul Brent de referință pentru luna mai a urcat cu 8,06 dolari, sau 6,5%, până la 131,27 dolari pe baril la ora 17:09 GMT. Țițeiul american pentru livrare în aprilie a crescut cu 7,54 dolari, sau 6,3%, la 126,94 dolari pe baril.

 

Interdicțiile de import ar putea trimite prețurile globale ale petrolului în spirală spre 200 de dolari pe baril

 

Interdicțiile de import ar putea trimite prețurile globale ale petrolului în spirală spre 200 de dolari pe baril, au declarat analiștii de la compania de consultanță Rystad Energy, cu sediul la Oslo.

"Cât de sus poate ajunge prețul petrolului? Alegeți o cifră, avem este o piață în dezordine", a declarat Mike Tran, analist la RBC Capital Markets, într-o notă la începutul zilei de marți.

Mulți cumpărători evită deja petrolul rusesc pentru a nu se angrena în sancțiunile existente, iar Shell a declarat că va opri toate achizițiile la vedere de țiței rusesc, după ce și-a atras critici pentru o achiziție făcută pe 4 martie.

Goldman Sachs și-a majorat prognoza pentru Brent pentru 2022 la 135 de dolari de la 98 de dolari și perspectiva pentru 2023 la 115 dolari pe baril de la 105 dolari, afirmând că economia mondială s-ar putea confrunta cu "cele mai mari șocuri de aprovizionare cu energie din toate timpurile" din cauza rolului cheie al Rusiei.

Diminuarea așteptărilor privind o revenire iminentă a țițeiului iranian pe piețele globale a adăugat o presiune ascendentă asupra prețurilor, pe fondul încetinirii discuțiilor dintre Teheran și puterile mondiale cu privire la activitatea sa nucleară.

Întreruperile de aprovizionare au loc în condițiile în care stocurile continuă să scadă la nivel mondial.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel