Piața elvețiană a muncii este tot mai deschisă către țările vecine. Numărul lucrătorilor transfrontalieri depășește 325.000. Creșterea se observă mai ales cantoanele Tesino și Geneva.
După o ușoară scădere în 2018, numărul locurilor de muncă din Elveția a crescut considerabil în 2019. În al treilea trimestru al anului 2019, peste 325.000 de persoane au trecut în fiecare zi granița pentru a lucra în Elveția. Cea mai mare cifră anterioară datează din 2017, cu 316.491 de lucrători înregistrați. Această tendință, în parte, se explică prin situația favorabilă din Elveția din ultimii ani și prin relaxarea de pe piața muncii.
Cantonul Tesino găzduiește majoritatea lucrătorilor transfrontalieri peste 4.944, urmat de Geneva cu 3.971 și cantonul Vaud cu 1.481. În Zurich, situația rămâne stabilă, iar în regiunea Basel numărul lucrătorilor care trec frontiera pentru a merge la muncă scade ușor. Accesul la locuințe poate juca, de asemenea, un rol important.
Cel mai recent studiu al Centrului de Cercetări Economice KOF din cadrul Școlii Politehnice Federale din Zurich oferă pieței muncii elvețiene perspective destul de sumbre. Evaluările și așteptările companiilor care operează în sectorul industrial s-au deteriorat considerabil, dar rămân optimiste în sectoarele construcțiilor, bancare și alte servicii. Se pare că, în general, recesiunea economiei mondiale începe să afecteze situația economică elvețiană. Viitorul va spune dacă această scădere a creșterii va avea sau nu un impact asupra evoluției numărului de lucrători de frontieră din Elveția, se mai arată în studiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News