Banca Naţională a Ucrainei (NBU) a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară, de la 10% până la 25%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia şi a proteja moneda naţională de repercursiunile economice ale invaziei ruse care a început la 24 februarie, transmite AFP.
"Consiliul de Administraţie al NBU a decis să majoreze dobânda de referinţă la 25% pe an", cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2015, a informat instituţia într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară care a avut loc joi.
Obiectivul acestei politici intervenţioniste este acela de a "proteja veniturile şi economiile gospodăriilor, de a creşte atractivitatea activelor în hrivna şi a reduce presiunile asupra pieţei valutare", se mai arată în comunicat.
Ajutorul internațional a mai ameliorat situația în Ucraina
În urma invaziei ruseşti, rata anuală a inflaţiei în Ucraina a ajuns la 16,4% în luna aprilie, potrivit cifrelor oficiale publicate de banca centrală, şi este posibil ca în luna decembrie să ajungă la 20%, potrivit unor estimări preliminare. Având în vedre veniturile în scădere şi cheltuielile militare mari, bugetul Ucrainei a fost finanţat prin asistenţa internaţională, vânzările de obligaţiuni şi tipărirea de bani de către banca centrală, un proces care a alimentat şi mai mult inflaţia.
"Evoluţia inflaţiei obligă Banca Naţională să revină la o politică intervenţionistă cu privire la rata dobânzii pentru a împiedica o nouă deteriorare a estimărilor de inflaţie şi dolarizarea economiei", a subliniat guvernatorul NBU, Kyrylo Shevchenko.
În luna aprilie, Banca Mondială a dat publicităţii un set de estimări conform cărora Produsul Intern Brut al Ucrainei ar urma să se contracte cu 45,1% în acest an din cauza invaziei ruseşti, care a oprit afacerile, a diminuat exporturile şi a făcut activitatea economică imposibilă în mari părţi ale ţării. Colapsul de 45,1% al economiei ucrainene în acest an prognozat de Banca Mondială este mult mai grav decât estimările Fondului Monetar Internaţional, care a anunţat că se aşteaptă la o contracţie cuprinsă între 10% şi 35%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News