Pilonul 2 de pensii. Guvernul nu va mai permite renunțarea la contribuție

Narcis Popa |
Data publicării:

 Guvernul a propus în proiectul de lege de modificare și abrogare a unor măsuri din OUG 114 să fie eliminată prevederea care permite opțiunea de a contribui doar la Pilonul I de pensii. Astfel se va reveni la forma legislativă în care și contribuțiile la Pilonul II sunt obligatorii.

"Un alt capitol important de prevederi din ordonanţa 114, cele privitoare la Pilonul II de pensii, se modifică prin proiectul de lege dezbătut astăzi în şedinţă de Guvern după cum urmează. Sunt patru condiţii esenţiale care au afectat grav funcţionarea fondurilor de administrare a Pilonului II de pensii şi prin proiectul de lege dezbătut în această seară, aceste prevederi se modifică radical, respectiv cerinţa de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private se abrogă şi se revine la condiţia din Legea 411/2004 care cerea o constituire a unui capital de 4 milioane de euro la deschiderea unui Pilon de administrare a pensiilor private. În ceea ce priveşte opţionalitatea contribuabililor între Pilonul I şi Pilonul II de pensii, dat fiind faptul că aceasta nu a funcţionat în realitate, numărul celor care au făcut o astfel de alegere este infim, această prevedere se abrogă de asemenea ", a declarat Ionel Dancă, vineri seară, la finalul şedinţei de Guvern în care a fost prezentat, în primă lectură, proiectul de lege care modifică și abrogă unele prevederi din OUG 114/2018.

Modificări la comisioanele de administrare

 

Dancă a menţionat că s-au făcut propuneri de modificare şi privind "comisioanele de administrare".

"Comisionul de administrare de până la 1 % din valoarea contribuţiilor virate la Pilonul II de pensii, vorbim de comisionul de administrare legat de contribuţiile care se virează şi care era de până la 1%, se diminueză la 0,5%, iar din aceşti 0,5%, 0,1 puncte procentuale reprezintă comisionul pe care-l încasează Casa Naţională de Pensii, spre deosebire de 0,5 puncte procentuale cum era prevăzut în OUG 114. Şi, de asemenea, taxarea activităţii de administrare a fondurilor de pensii private de către ASF se limitează la 10 % din costurile de administrare ale acestor fonduri", a mai declarat şeful Cancelariei premierului.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că Fondul de Dezvoltare și Investiții va fi transferat la Ministerul Dezvoltării iar după ce banii contractați deja prin acest fond vor fi rambursați, mecanismul se va desființa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel