Piloții de avion, stewardesele și șoferii de TIR, amendați pe bandă rulantă din cauza PLF. Autoritățile ridică din umeri

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Completarea obligatorie a formularului digital de intrare în România, Passenger Locator Form (PLF) dă bătăi de cap personalului navigant de pe avioanele Tarom și șoferilor de camion care fac curse externe. Aceștia s-au trezit cu amenzi acasă, în urma haosului provocat de PLF. 

Zeci de piloți și însoțitori de zbor au aflat că trebuie să plătească amenzi de 3.000 de lei pe motiv că nu au completat formularul de intrare în țară deși, în cazul curselor scurte, ei nici nu coboară din avion. Ordonanța de urgență nu a fost modificată nici după 40 de zile, scriu jurnaliștii de la Europa Liberă.

Situația este similară în cazul șoferilor de autocamioane care au intrat în țară după data de 15 decembrie 2021. Amenzile pentru necompletarea formularului în cazul lor au fost de 2.000 de lei.

Formularul PLF, obligatoriu de completat înainte de intrarea în țară

 

Formularul obligatoriu de completat în contextul pandemiei de Covid conține codul numeric personal al persoanei, țara din care a plecat spre România, data plecării, punctul de trecere a frontierei prin care se face intrarea în țară, adresa la care va locui în România, numărul de telefon unde poate fi contactat și modul de călătorie, adică autovehicul, avion, autocar, vapor sau pietonal.

Ordonanța de urgență 129 din 15 decembrie 2021 nu prevede excepții, fiecare cetățean care intră în țară trebuie să completeze acest formular în termen de 24 de ore de la trecerea punctului de frontieră.

Aceasta înseamnă că personalul de pe avioanele Tarom care nu completează formularul pentru pasageri poate fi amendat ori de câte ori intră în țară.

Piloții sunt amendați, deși nu coboară din avion

 

Pe aeroport, un ofițer introduce datele în sistem, iar în mod automat, Direcția de Sănătate Publică (DSP) primește și informația dacă membrul echipajului a completat și trimis formularul respectiv.

„Multor colegi le-au venit amenzi prin poștă pentru că nu au completat PLF-urile de intrare în țară. Și nu știe nimeni, cum să procedăm, ce sa completăm, ce scriem în ele. Avem și câte două curse pe zi, Budapesta și Chișinău, de exemplu. Ce scriem acolo? E un haos. De la Poliția de Frontieră ni s-a spus că nu se ia în considerare PLF-ul completat cu România ca țara din care se pleacă. Apare căsuța roșie în sistem, roșu fiind sinonim cu amenda obligatorie. Culmea e ca noi nu coborâm din avion, nu trecem de punctul de verificare a pașapoartelor, deci practic, nu părăsim țara”, a declarat pentru Europa Liberă o stewardesă de la Tarom.

În cazul șoferilor de camion situația este oarecum similară, amenda fiind de „doar” 2.000 de lei.

„Un șofer de la firmă a plătit 4 amenzi într-o lună pentru necompletarea PLF-ului. Nu am fost anunțați de introducerea acestui nou formular. Firmele de transport nu au primit nicio înștiințare. Vameșii ne-au spus că șoferii de autocamioane nu trebuie să completeze datele. Toți au primit amenzi. Știu personal 50 de șoferi amendați”, a declarat patronul unei firme de transport din Slatina, Olt.

"Când am intrat în țară și i-am zis polițistului de frontieră ce am pățit, mi-a răspuns scurt: 'Nu sunt plătit să te informez pe tine'”, a declarat alt șofer de autocamion pentru sursa citată. 

Mii de români amendați abuziv din cauza haosului numit PLF

 

Așa cum ȘtiriDiaspora a scris aici, mii de români care au intrat în țară începând cu data de 25 decembrie au fost amendați abuziv. Oamenii au completat formularul stabilit de lege în termenul prevăzut de lege însă tot au fost amendați.

Eroarea autorităților române se traduce prin mii de procese deschise în instanțele din toată țara pentru anularea sancțiunilor. 

USR propune schimbarea de urgență a legii

 

USR propune exceptarea unor categorii de persoane de la obligația completării PLF. Printre excepții se numără persoanele care trec vama pentru a merge la muncă în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova și șoferii de TIR sau care transportă persoane.  

"Haosul creat de Guvernul PSD-PNL prin implementarea dezastruoasă a formularului digital pentru intrarea în România trebuie stopat, iar românii care se întorc în țară nu mai trebuie să sufere din cauza incompetenței actualei guvernări. De aceea, USR continuă demersurile de a repara legislația privind așa-numitul PLF prin depunerea mai multor amendamente cheie la OUG 129/2021”, transmite USR într-un comunicat de presă.

„Formularele PLF, așa cum au fost gândite și implementate, sunt încă o dovadă a incompetenței guvernării PSD-PNL. Sperăm ca majoritatea parlamentară să-și recunoască greșelile și, în consecință, să ne voteze amendamentele, depuse pentru a repara absurditățile introduse în OUG. Demersul vine în completarea celui al colegilor din Camera Deputaților, care au depus un proiect de lege pentru anularea amenzilor aplicate până acum și restituirea banilor plătiți”, declară senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.

Mii de români au fost amendați abuziv

 

„Am amendat Ordonanța de Urgență 129/2021 în urma căreia au fost sancționați în mod abuziv zeci de mii de români pentru că nu au reușit sau au completat în alt interval formularul de intrare în țară (PLF). Facem ceea ce am promis. Reparăm toată această situație absurdă creată de coaliția toxică PSD-PNL-UDMR. Coaliție care nu ezită niciun moment să își manifeste disprețul față de cetățenii români”, precizează și deputatul USR Iulian Lorincz.

Ordonanța de Urgență nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România se află în dezbaterea Senatului, Comisiile juridică, pentru apărare și pentru sănătate având termen de depunere a raportului data de 8 februarie.

„USR a propus exceptarea unor categorii de persoane de la obligația completării PLF, având în vedere situațiile absurde înregistrate: românii care trec granița pentru a merge la muncă sunt nevoiți să completeze PLF la fiecare 24 de ore, piloții și însoțitorii de zbor sunt amendați de către DSP, etc. Categoriile propuse spre a fi exceptate (sunt - n.r.) persoanele care trec vama pentru a merge la muncă în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, elevii sau studenții care fac naveta zilnic către instituții de învățământ din afara țării, șoferii de tir care asigură transport de marfă, șoferii care asigură transport de persoane și piloții și însoțitorii de zbor, personalul navigant maritim și fluvial, mecanicii de locomotivă și personalul feroviar”, se arată în comunicat.

De asemenea, USR a propus ca datele să fie stocate timp de 6 luni de la momentul completării PLF, în loc de 15 zile, cum este în prezent.

Completarea PLF-ului cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară

 

„Amendamentul ține cont de faptul că mulți dintre românii care au completat formularul nu au mai fost găsiți în baza de date și au fost amendați. Această situație este cauzată de faptul că datele sunt distruse ireversibil la expirarea perioadei prevăzute de lege, dar și de faptul că Direcțiile de Sănătate Publică nu dispun de personal suficient pentru a verifica formularele în termenul de 15 zile. Unul din amendamentele formulate de USR se referă și la intervalul în care trebuie completat PLF. Concret, USR a propus ca formularul să poată fi completat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară, iar cei care se prezintă la frontieră fără formular să îl poată completa în termen de 24 de ore.

Propunerea de modificare se bazează pe faptul că România este singurul stat din UE care solicită completarea PLF cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul național. Or, intervalul de timp nu este suficient pentru cei care efectuează călătorii pe distanțe lungi și nu au acces la tehnologie în timpul deplasării. Spre exemplu, în Spania formularul se poate completa cu 48 de ore înainte de intrarea în țară, iar în Portugalia, cu 96 de ore înainte. Un alt amendament vizează ajustarea aplicației web folosite pentru generarea PLF, astfel încât aceasta să nu permită utilizatorilor completarea formularului înainte de termenul prevăzut de lege. La momentul actual, aplicația permite generarea PLF înainte de termenul legal, astfel că foarte mulți români au fost amendați pentru completarea în avans a formularului”, potrivit comunicatului.

Amendamentele depuse de USR în cadrul dezbaterilor din Parlament pe OUG 129/2021 vin în completarea proiectului de lege depus săptămâna trecută, la inițiativa europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, de deputații USR Silviu Dehelean și Stelian Ion.

„Proiectul de lege prevede anularea amenzilor PLF și returnarea banilor plătiți până acum. De la introducerea PLF, peste 50.000 de români au fost amendați de autorități, inclusiv pentru că documentul completat de ei a fost șters din baza de date”, se precizează în finalul comunicatului USR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel