Piparaică (oașpică), rețeta tradițională din Crișana care a înnebunit italienii

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Piparaică (oașpica), rețeta tradițională din Crișana care a înnebunit italienii
Piparaică (oașpica), rețeta tradițională din Crișana care a înnebunit italienii

Rețeta de piparaică (oașpică) este una tradițională, românească, din zona Crișanei. Mai exact provine din satele din Munții Pădurea Craiului, județul Bihor. Italienii care au gustat din această mâncărică gustoasă s-au declarat extrem de încântați!

Piparaică sau oașpică este o rețetă tradițională,românească. Și ca orice rețetă românească, neaoșă, nu este prea săracă în kilocalorii. Însă la sfârșit de săptămână, cred că unii dintre no își pot „permite“ un astfel de răsfăț.

Citește și Plăcintă de cartofi în straturi, absolut minunată, gustoasă și foarte fină

Despre rețeta de piparaică au auzit și italienii. Site-ul imperiltransilvania.com prezintă acest preparat românesc tradițional din zona Crișanei.

Vezi și: Prăjitura Visul Dovleacului. Rețetă delicioasă, fără unt, ouă și făină

Ingrediente:


• căpățână de usturoi
• ulei
• smântână
• făină 
• iaurt dulce

Vezi și: Mannik, rețeta tradițională a tortului din griș, un deliciu simplu și rapid: Se topește în gură!

Pentru servire
• Miez de pâine
• slănină prăjită sau cârnat prăjit (opțional).

Citește și: Plăcinta bulgărească cu brânză. Cum s-o faci simplu și ieftin acasă, fără s-o mai cumperi din supermarket

Piparaică (oașpică), mod de preparare:


O căpățână de usturoi se pisează mărunt în râșniță, se pune în ulei uşor încins, se trage la marginea plitei, se amestecă repede şi se stinge cu puţină smântână. Se pune din nou pe foc, iar când smântâna fierbe se toarnă un amestec din patru linguri de făină  și apă sau iaurt mai dulce.

Se pune pe foc toată compoziţia şi se amestecă mereu până devine o pasta alifioasă. Amestecul din cele patru linguri de făină și iaurt care se adaugă în cursul fierberii, in smântână, trebuie să fie lichid, să curgă și trebuie amestecat bine ca să nu aibă cocoloaşe.

Unul din secretele gospodinelor românce la prepararea piparaică este ca amestecul din cele 4 linguri de făină și iaurt care se adaugă în cursul fierberii, în smântână, trebuie să fie lichid, să curgă și trebuie amestecat bine că să nu aibă cocoloașe.

Se serveşte, de obicei, cu miez de pâine, iar lângă ea se mai prăjește slănină sau cârnați de casă.

Dacă ți-a plăcut rețeta de piparică (oașpică), s-ar putea să îți placă și Tortul Mimoza, rețeta tradițională de 8 martie în Italia: Cel mai feminin și pufos preparat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel