În Italia există două tipuri de pizza, cea napolitană și cea romană. Pizza napolitană se caracterizează prin faptul că are un aluat moale și elastic la frământare, de obicei se face manual. Rezultatul după coacere este un aluat moale și pufos pe margini. Pizza romană este o pizza mai puțin hidratată la care se adaugă și ulei de măsline, deci este mai puțin elastică și se folosește un sucitor pentru a o întinde.
La coacerea pizzei romană, rezultatul este o pizza cu o crustă crocantă și aurie. Unul dintre secretele pentru ca aluatul nostru să fie perfect este să îl lăsăm la fermentat de la o zi la alta. Adică dacă îl facem seara, lăsăm la dospit măcar câteva ore și apoi lăsăm să se odihnească acoperit la frigider peste noapte până a doua zi. Rezultatul va fi spectaculos! Dacă, în schimb, vrem să o mâncăm imediat, ne putem face pizza romană după ce aluatul s-a odihnit cel puțin o oră.
Pizza romană - ingrediente:
Pentru aluat:
500 g de făină albă
300 ml apă
4 g drojdie uscată de panificație
30 ml ulei de măsline extravirgin
5g sare
Pentru compoziție:
150 ml sos de roșii
150 g șuncă
6 ciuperci
50 g măsline negre
300 g de mozzarella
ceapă (opțional)
Cum se face pizza romană
Într-un bol sau într-un robot de bucătărie pune uleiul și apa călduță. Adăugați drojdia și amestecați totul. Se adaugă făina și sarea și se frământă bine până se integrează toate ingredientele.
Dacă am frământat cu ajutorul unui robot, transferăm aluatul într-un bol și frământăm zece minute. Lăsați-l să se odihnească încă zece minute și frământați din nou până obțineți un aluat neted și moale. Faceți o bilă și lăsați-o să se odihnească acoperită la temperatura camerei în bol timp de o oră.
Deoarece vrem să facem pizza noastră romană în acea zi, o vom lăsa să se odihnească timp de o oră și o vom împărți în porții pentru a se coace. Preîncălziți cuptorul la 200 ºC cu căldură sus și jos. Luăm una dintre porții și o netezim cu ajutorul unui sucitor. Pentru a păstra forma rotundă, întindem mereu de la centru spre exterior în timp ce întoarcem aluatul. Astfel baza pizza va fi mai mult sau mai puțin circulară. Acum a venit momentul sa punem ingredientele: ciuperci, șuncă, măsline negre, puțină ceapă și baza cu roșii, oregano și mozzarella.
Primul lucru este să întindeți sosul de roșii acoperind bine toată masa. Presară puțin oregano și adaugă un praf de sare. Mozzarela o răzuim.
Următorul pas va fi să tăiați ciupercile și să le adăugați pe pizza. Pentru a termina, adaugă măslinele negre tocate și șunca.
Punem pizza la copt 10-15 minute. Controlăm să nu se rumenească excesiv.
Scoatem pizza și o așezăm pe un fund de lemn. Folosim un tăietor de pizza pentru a face porțiile. Putem însoți pizza cu o bere rece sau cu un vin alb, care însoțesc perfect acest tip de mâncare.
Prezentare simplificată, de notat:
Amestecați apa caldă și uleiul.
Adăugați drojdia.
Se adaugă făina, sarea și se framantă.
Transferați aluatul într-un castron, frământați la intervale de 10 minute.
Odihnește aluatul cel puțin o oră.
Tăiați aluatul în porții și cu fiecare faceți o pizza.
Preîncălziți cuptorul la 200ºC.
Întindem aluatul și netezim cu ajutorul unui sucitor din centru spre exterior pentru a-i da o forma circulară în timp ce întoarcem aluatul.
Se întinde sosul de roșii, se presară oregano și se adaugă mozzarella.
Puneți ingredientele și coaceți pizza 10-15 minute.
Scoateți pizza, tăiați-o în porții și serviți cu bere sau cu un vin alb!
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News