Plăcinta italiană de cartofi este o rețetă inspirată din bucătăria franceză, adaptată de locuitorii din regiunea Campania. Poate fi servită ca fel principal de mâncare, dar și ca antreu.
Ingredientele pot varia în funcție de gustul personal și de tradițiile familiei. În varianta noastră am folosit cartofi, ouă, șuncă fiartă, mozzarella, pesmet și parmezan, dar există mai multe variante cu diferite tipuri de umplutură de brânză și cârnați.
Se prepară foarte ușor: se fierb și se pasează cartofii, se adaugă ouăle și... vedeți continuarea în rețeta de mai jos.
Ingrediente pentru 4/6 persoane
- 1,5 kg cartofi
- 300 g mozzarella
- 4 ouă
- 300 g șuncă fiartă în felii subțiri (sau o felie groasă)
- 80 g parmezan ras
- sare și piper după gust
- ulei de măsline extravirgin după gust
- pesmet după gust
Cum să faci cea mai bună plăcintă italiană de cartofi
Se fierb cartofii cu tot cu coajă în apă clocotită timp de 25-30 de minute (în funcție de mărimea lor), până când sunt destul de moi. Se curăță de coajă și se pasează într-un bol.
Separat, se bat ouăle cu un tel de mână pentru câteva secunde și se adaugă la cartofi. Se amestecă bine, se condimentează cu sare și piper, se adaugă parmezanul ras, șunca fiartă tăiată fâșii sau cubulețe, mozzarella tăiată în cuburi și se amestecă cu o spatulă sau o lingură.
Se unge o formă de copt de 26x26 cm, se tapetează cu pesmet și se toarnă amestecul, nivelându-l bine.
Se acoperă din nou suprafața cu pesmet, puțin ulei și se coace la 190° timp de 30 de minute într-un cuptor ventilat. Dacă aveți un cuptor CombiSteam, coaceți la 180° timp de 40 de minute cu funcția "gătit ventilat + abur".
Când suprafața este aurie, scoateți plăcinta italiană cu cartofi din cuptor și serviți-o cât este încă fierbinte.
Poftă bună!
Sfaturi pentru a obține cel mai bun preparat
Plăcinta este și mai bună a doua zi, doar că trebuie să o încălziți în cuptorul preîncălzit la 180° timp de 10-15 minute.
Puteți înlocui șunca cu un slănină afumată, slănină dulce sau mortadella. Plăcinta de cartofi se poate face cu orice fel de carne sau brânză feliată.
Acest fel de mâncare este de origine franceză (gâteau), însă rețeta a fost adaptată de italieni.
Dacă îți plac rețetele pe bază de cartofi, atunci nu trebuie să ratezi: Cartofii ducesei, o rețetă franțuzească fără egal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News