Plăcinte ardelenești cu varză (vărzari) - Rețeta tradițională de post

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Plăcinte ardelenești cu varză - rețeta tradițională de post
Plăcinte ardelenești cu varză - rețeta tradițională de post

Plăcinte ardelenești cu varză, cunoscute și sub denumirea de vărzări, impresionează de la prima degustare, fiind o rețetă destul de simplu de preparat. 

Plăcinte ardelenești cu varză (vărzari) se fac din aluat simplu, mult mai moale decât cel de pâine. Dacă alegeți rețeta de post, se servesc presărate cu sare grunjoasă, iar dacă le faceți atunci când nu e post, se pot servi unse cu smântână, mujdei de usturoi și cașcaval ras.

Citește și Mini covrigi cu scorțișoară, aurii la exterior și foarte moi la interior. Nu te poți opri din a-i mânca odată ce ai început!

Ingrediente

 

Pentru aluat avem nevoie de:

- 500 gr făină

- 7 grame drojdie uscată

- 1 linguriță de zahăr

- 1/2 linguriță de sare

- 300 ml apă caldă

- 30 ml ulei

Vezi și: Prăjitură cu morcov și mere, de post - rețeta simplă 

Pentru umplutură avem nevoie de:

1 varză acră, medie

1 ceapă

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță mărar uscat

1/2 linguriță piper

1 linguriță boia de ardei afumată

50 ml ulei.

Vezi și: Ciorbă falsă de burtă, de post: Rețeta rapidă a preparatului-minune în postul Paștelui

Plăcinte ardelenești cu varză (vărzari). Mod de preparare

 

Se încălzește apa se toarnă puțină peste drojdia amestecată cu zahărul și puse la mijlocul făinii cernută în prealabil într-un vas încăpător. Se amestecă bine pentru a se lichefia drojdia și zahărul și se lasă compoziția să se odihnească timp de 10-15 minute.

Se toarnă treptat, apa caldă, alternativ cu uleiul, ușor încălzit și acesta și se adună făina de pe margini. Se presară și sarea și se frământă aluatul. Acesta nu trebuie să fie foarte foarte ferm și nu trebuie să se lipească. Se lasă la dospit timp 45-50 de minute.

Cum se pregătește umplutura pentru plăcinte ardelenești cu varză.

Se toacă varza fideluță și, dacă este prea acră, se ține în apă rece timp de 10-15 minute.

Se toacă ceapa solzișori, se călește în ulei încins, apoi se adaugă varza bine scursă și se călește împreună cu ceapa. Se adaugă condimentele și se lasă varza să se pătrundă bine.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răsucește sub formă de rulou și se taie bucăți mai mici din el.

Se întind în formă rotundă pe planșeta de lucru ușor înfăinată și se pun câte 2 linguri din umplutura de varză. Apoi se rulează, nu foarte strâns, sub formă de melc. Se aplatizează ușor cu sucitorul de aluaturi și se lasă la odihnit încă 10 minute.

Se pune uleiul la încins și se prăjesc plăcintele, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Se servesc ușor calde, dar sunt bune și reci.

Dacă ți-a plăcut această rețetă de plăcinte ardelenești cu varză (vărzari), cu siguranță îți va plăcea și cea de Puțișoare de post sau Nudli.

Rețetă de aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel