Începând cu 1 iunie, în Marea Britanie ar urma să înceapă a doua fază a decarantinării, conform unui document de 50 de pagini dat publicității de autorități. În această etapă este vizată și reluarea sportului.
Federația Engleză de Fotbal își propune ca sezonul de Premier League să se încheie pe teren și ar vrea ca meciurile să se reia în prima jumătate a lunii iunie. Planul nu este împărtășit însă deloc de Sadiq Khan (49 de ani), primarul Londrei.
Edilul se opune categoric desfășurării partidelor în capitala Angliei, ceea ce ar putea da peste cap calculele federației. Potrivit publicației Evening Standard, Khan a spus că "fotbalul ar trebui să revină doar când lumea e în siguranță".
Primarul se teme că fanii se vor aduna în jurul stadioanelor, lucru care ar favoriza răspândirea noului coronavirus și ar pune automat presiune uriașă asupra sistemului medical din oraș.
În caz că Londra nu va permite desfășurarea partidelor, Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham sau Crystal Palace vor fi afectate. Conform planului gândit de Premier League, 22 dintre cele 92 de meciuri rămase urmau să aibă loc la Londra.
Îngrijorările lui Sadiq Khan. Costul reluării fotbalului în Anglia
Purtătorul de cuvânt al primăriei de la Londra a explicat poziția lui Sadiq Khan. „Sadiq este foarte dornic ca Premier League și sportul să revină. Cu toate acestea, având în vedere că țara este încă puternic afectată de această criză și că sute de oameni încă mor în fiecare zi, crede că este prea devreme să se discute despre asta în capitala țării.
Ca fan al lui Liverpool, sigur că Sadiq vrea ca Premier League să revină, dar se poate întâmpla acest lucru doar când este sigur și astfel încât să nu fie pusă o nouă povară pe umerii NHS și a serviciilor de urgență”, a afirmat reprezentantul primăriei.
Acesta a adăugat că Sadiq Khan este îngrijorat și de sănătatea sportivilor, nu doar a fotbaliștilor. Primarul nu e primul care se îndoiește de planul englezilor. Ieri, Danny Rose, jucătorul lui Tottenham, a lansat un atac dur asupra guvernului.
„N-o să mint. Guvernul spune că revenirea fotbalului ar însemna un impuls moral pentru populație. Dar eu nu dau doi bani pe moralul populației. Nici nu ar trebui să se vorbească despre fotbal și revenirea lui până când numărul de infectări nu va scădea masiv”, a afirmat, tăios, Rose, potrivit digisport.ro.
În caz că Premier League se va relua, va fi nevoie de circa 40.000 de teste pentru cele 92 de meciuri rămase. Conform presei din Anglia, acestea ar costa 30 de mii de lire (circa 34.000 de euro) pe săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News