Platforma pentru citit dedicată diasporei, o idee ingenioasă

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

În toamna anului trecut, Ministerul Culturii împreună cu Editura Litera au creat o platformă online de eBook-uri, cărți în variantă digitală oferită exclusiv publicului din străinătate. Platforma se numește "Diaspora citește românește" și găzduiește peste 2000 de exemplare potrivite pentru toate vârstele.

Inițiativa a venit ca un sprijin pentru toate familiile plecate în lume, care vor să aibe parte de propria bibliotecă online. Utilizatorii noi au parte de 120 de zile gratuite de citit pentru orice tip de conținut, urmând apoi un plan de abonare la alegere.

platforma-pentru-citit-dedicata-diasporei--o-idee-ingenioasa

Apariția cărților în online

 

Internetul în prezent este o infinitate de informații disponibile pentru oricine, la unele dintre ele nici nu te-ai fi gândit vreodată. În orice colț de lume te-ai afla este suficient să ai o conexiune la internet și o nouă lume ți se deschide pe micul ecran.

Toate marile industrii prosperă și se dezvoltă datorită accesibilității oferite de această unealtă atât utilizatorilor cât și companiilor propriu-zise. Firme mari din industria literară precum Bookzone sau Bookster, din industria pariurilor cu pacanele online NetBet sau din industria criptomonedelor eToro, oferă servicii de înaltă calitate cu ajutorul online-ului.

În trecut însă, prin anii `70 când internetul nu era disponibil pentru toată lumea, experiența navigării era una plictisitoare. Chiar și așa, din plictiseală, internetul a devenit o oportunitate unică pentru Michael Hart, student în Illinois, care a creat primul e-book în adevăratul sens al cuvântului. Având acces la un computer din cadrul facultății, Michael a transcris Declarația de Independență și l-a trimis către ARPAnet (o parte a internetului de astăzi).

Următorul pas spre dezvoltarea cărților online a fost în anul 1987 când un nou tip de programe a fost promovat prin crearea primului text fictiv pe dischetă. Programul se numea Story Space și permitea crearea, editarea și citirea de texte.

Ultimul pas important care a dat startul întregii literaturi online de-a lungul timpului, a fost în anul 1993 când a fost făcut primul website care vindea cărți. De aici a fost apoi lansat ibook-ul, au fost făcute conferințe eBook, ajungându-se în prezent la un număr impresionant de site-uri cu și pentru cărți.

platforma-pentru-citit-dedicata-diasporei--o-idee-ingenioasa

 

Încurajarea cititului în limba română pentru românii stabiliți în străinătate

 

Website-ul vine în ajutorul tuturor persoanelor stabilite în străinătate pentru a încuraja cititul în limba română. Numărul mare de volume este potrivit pentru pasionați ai cititului, studenți și elevi care au nevoie de materiale pentru studiu sau pentru părinții care le citesc copiilor povestioare de seară.

Pe pagina de Facebook a site-ului apar mereu noutăți legate de evoluția acestuia, publicații noi și recomandări de lectură. Printre ultimele eBook-uri adăugate la momentul publicării acestui articol se numără: "Dragoste în contratimp" în format audio (Beth O`Leary), "Testamentul lui Abraham" (Igor Bergler), iar din seria pentru copii "Oscar face prăjituri" (David Melling), "Hoața de ecrane" (Helen Docherty) sau "Zoey și Sassafras" (Asia Cifro).

Avantajul variantei de eBook face posibilă varietatea literaturii care stârnește curiozitatea utilizatorilor, tehnologia îmbinându-se astfel armonios cu cititul. O altă caracteristică avantajoasă este accesibilitatea cărților, întrucât oricine aparține de diaspora și are cont pe platformă poate citi cărți care în format fizic nu se găsesc întotdeauna online.

În concluzie, website-ul lansat pentru românii din străinătate este o idee constructivă deoarece contribuie la dezvoltarea personală, cunoașterea și imaginația celor care nu au uitat cât de benefică este cartea în viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel