PLUS: Tudorel Toader pregăteşte ordonanţe noi. Modificări pentru Codurile de procedură penală

Andreea Cosma |
Data publicării:

Partidul Libertate Unitate și Solidaritate (PLUS) a câştigat în instanţă un proces prin care au obţinut confirmarea că Tudorel Toader pregătește noi ordonanţe pe Codurile penale.

Cei de la PLUS susţin că ministrul Tudorel Toader a cedat presiunilor colegilor săi de coaliţie şi a acceptat să dea ordonanţele aşteptate de aceştia.

"La puțin timp după ce a fost scăpat cu ajutorul PSD de moțiunea îndreptată împotriva sa de către parlamentari, ministrul Justiției recunoaște că analizează posibilitatea de a modifica cele două Coduri penale prin ordonanțe de urgență. O astfel de informație confirmă zvonurile potrivit cărora PSD a blocat adoptarea moțiunii îndreptate împotriva lui Tudorel Toader în schimbul promisiunii acestuia de a forța modificarea Codului Penal si a Codului de procedură penală printr-o ordonanță de urgență", se arată într-un comuncat de presă al PLUS.

Potrivit aceleiaşi surse, recunoașterea a fost făcută printr-o adresă oficială depusă la dosarul cauzei. Aceasta a fost, însă, semnată de către un director din cadrul ministerului, în care se afirmă clar că „la nivelul secției de specialitate din cadrul Ministerului Justiției există în analiză posibilitatea elaborării unui proiect de act normativ de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală”.

 

Draftul ordonanţei, apărut pe surse în presă

 

La scurt timp, jurnaliştii de la Realitatea TV au făcut publice nişte schiţe de OUG primite pe surse, care ar viza completurile de cinci judecători de la ÎCCJ.

Acestea îi vor ajuta pe cei condamnaţi definitiv să ceară rejudecarea dosarelor. Printre beneficiari ar putea fi chiar Liviu Dragnea, condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

Textul obţinut pe surse de jurnaliştii de la Realitatea TV mai arată că cei condamnaţi  în ultimii ani de completurile de cinci judecători vor avea 60 de zile la dispoziţie să ceară rejudecarea dosarelor şi, prin urmare, anularea sentinţelor. Situaţie care are legătură cu decizia Curţii Constituţioale de anul trecut, potrivit căreia completurile de cinci de la ÎCCJ erau nelegale, fiind doar 4 din 5 magistraţi traşi la sorţi.

Până acum, legea le permitea celor condamnaţi să ceară rejudecarea proceselor în termen de 30 de zile de la primirea motivării. Dacă noile modificări intră în vigoare, toţi vor putea să depună solicitări de rejudecare.

Vezi mai jos schiţa de OUG obţinută de Realitatea TV:

"Art... (1) Contestaţia în anulare pentru motivul prevăzut de art 426 litera d, teza 1 C.P.P. împotriva hotărârilor judecătoreşti definitive pronunţate în apel de către complete de 5 judecători ale Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie după intrarea în vigoare a Codului de Procedură Penală şi pentru care termenul de introducere a contestaţie în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018 poate fi introdusă de oricare dintre titularii acestei căi de atac prevăzuţi de art 427 alin (1) C.P.P., în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

(2) Dacă se admite contestatia în anulare formulata in condiţiile alin (1), cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se suspenda de la data desfiinţării hotărârii a cărei anulare se cere şi până la data pronunţării unei hotărâri ca urmare a rejudecării apelului".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel