PNL și PSD se întrec în bilanțuri pompoase după 6 luni de guvernare. Liberalii: "Cea mai mare creștere economică". Pesediștii: "Am stabilizat țara "

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

După 6 luni în care au intrat împreună la guvernare, PNL și PSD s-au întrecut astăzi în a prezenta bilanțuri pompoase și cifre care pe hârtie arată bine. 

"Avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și peste 90 de miliarde de euro la dispoziție pentru dezvoltarea României”, se arată în bilanțul PNL, după 6 luni de guvernare.

"Astăzi, după o jumătate de an de guvernare, avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și peste 90 de miliarde de euro la dispoziție pentru dezvoltarea României. Avem o țară sigură, cu cele mai puternice garanții de securitate, care se dovedesc cu atât mai importante cu cât la granița noastră invazia militară rusă a generat un război devastator. Siguranța de care ne bucurăm, dată de apartenența la NATO și UE, dar mai ales de Parteneriatul strategic cu SUA, oferă României protecția teritoriului, a economiei și, mai ales, a cetățenilor. Și nu doar a noastră, a românilor. Dacă performanța economică și siguranța sunt, astăzi, certitudini, cea mai importantă valoare care strălucește, acum, este Solidaritatea noastră. Generozitatea românilor și mobilizarea autorităților au oferit celor peste un milion de ucraineni care ne-au trecut granița, de la invadarea țării lor, nu doar un adăpost sigur, dar și dovada capacității noastre de a ne arăta compasiunea și de a sări în ajutorul celor aflați la nevoie”, se arată în bilanțul liberalilor.

PNL menționează "ajutorul masiv" acordat și românilor

 

„Pachetele de măsuri implementate de îndată ce prețurile la energie și gaze naturale au început să crească într-un ritm intens au venit atât în sprijinul gospodăriilor, precum și al mediului de afaceri. Mix-ul de plafonări și compensări a reușit să salveze situația economică, fără a bloca sau afecta funcționarea pieței libere, pentru a menține lanțurile de aprovizionare. Am extins protecția față de alte posibile valuri de scumpiri până la 31 martie 2023, generând, astfel, predictibilitate, stabilitate și încrederea că Guvernul are capacitatea de a susține aceste măsuri pe termen lung. 'Sprijin pentru România' este mecanismul pe care l-am gândit, la nivelul Coaliției, pentru a oferi Guvernului instrumentele de lucru care să facă față noilor efecte ale crizei generate de creșterea prețurilor, mai ales pe fondul războiului din regiune. Milioane de români aflați în zona categoriilor vulnerabile beneficiază de o bună parte din cele 17,3 miliarde de lei din acest pachet, inclusiv prin intermediul voucherelor pentru alimente și produse de bază. Dar, pentru că dezvoltarea noastră economică depinde de evoluția mediului de afaceri, am alocat mai bine de jumătate din acești bani măsurilor economice, care să permită antreprenorilor susținerea activităților. Pentru a consolida securitatea noastră alimentară, am oferit bonusuri de sute de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole românești și alte 300 de milioane de euro fermierilor noștri. Cea mai mare parte dintre aceste măsuri, luate din timp, după consultări cu partenerii sociali, sindicate, patronate, sunt deja în implementare și generează efecte concrete”, se mai arată în bilanț.

Bani europeni pentru programele operaționale

 

În această săptămână, un al treilea pachet de măsuri a fost decis la nivelul Coaliției, spune PNL: „Venind în completarea demersurilor de până acum, vom sprijini românii și companiile care au dificultăți în a-și plăti ratele, pe care le vor putea amâna cu nouă luni. Pensionarii cu venituri mici vor primi un ajutor de 700 de lei, iar salariații din sistemul public vor primi un sfert din diferența salarială cuvenită conform Legii salarizării unitare. Așa cum am promis, cetățeanul este în centrul Programului nostru Guvernamental, iar pentru ca noi să menținem siguranța și dezvoltarea acestei țări folosim toate resursele pe care le putem accesa. Am alocat cele mai mari fonduri pentru investiții de după 1989 - 88 de miliarde de lei. Mai ales în perioade de criză, cum din păcate trebuie să trecem acum, economia are nevoie de finanțare, de lucrări de infrastructură ample, de modernizare și de reformă a statului. Cele 96 de miliarde de euro - bani europeni din programele operaționale și din PNRR reprezintă resursa esențială pentru dezvoltare. În întreaga țară, șantierele deschise vor recupera decalajele acumulate și vor oferi locuri de muncă, infrastructură modernă și oportunități pentru investitori. În aceste șase luni de guvernare, ne-am asigurat că menținem capacitatea de a absorbi aceste sume uriașe de bani prin sprijinirea constructorilor, afectați de creșterea prețurilor la energie, materie primă și forță de muncă. Peste 5 miliarde de lei au fost alocați pentru a absorbi aceste efecte negative, la care se adaugă alte 300 de milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de creșterea prețurilor”.

Potrivit liberalilor, toate aceste măsuri au permis României să performeze la nivel european, într-o perioadă de crize multiple: „Am reușit să accesăm resursele necesare printr-un efort intens, care a vizat atât implementarea PNRR, care ne oferă 30 de miliarde de euro, cât și cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, adică alte 50 de miliarde de euro. În ciuda crizelor cărora le-am făcut față, a fost esențială capacitatea Guvernului și ministerelor de linie de a reprezenta interesele României cu profesionalism și eficiență”.

Bilanțul PSD la 6 luni de guvernare. Ciolacu: Am reparat ce era urgent

 

Românii suferă din cauza scumpirii alimentelor, combustibilului, energiei și a inflației ridicate, declară președintele PSD, Marcel Ciolacu, la bilanțul de 6 luni al guvernării: „Am reparat ce era urgent”.

„Am decis să intrăm la guvernare acum șase luni pentru că situația țării devenise dramatică. Guvernările anterioare au lăsat România în mijlocul unor crize suprapuse. Dar, mai ales, au provocat o lipsă profundă de încredere. Nu mai era timp pentru experimentele politice care au ținut România captivă unui haos sanitar, economic și social. Era timpul ca PSD să își asume din nou responsabilitatea și să pună umărul la stabilizarea României în cea mai grea perioadă de după Revoluție”, așa și-a început Marcel Ciolacu discursul.

Președintele PSD spune că, după problemele cauzate de pandemie, acum inflația crescută care pune presiune pe toate economiile lumii: „Cea mai mare creștere de prețuri din ultimii 40 de ani în economiile dezvoltate! Apoi, războiul izbucnit la granițele noastre, care a dat peste cap lanțurile de aprovizionare! Știam că problemele țării nu se vor rezolva de la sine. Speranța nu este o strategie pentru PSD. Strategia este să acționezi! De aceea, odată cu intrarea la guvernare, am construit un plan și ne-am luptat să-l punem cât mai bine în practică. Împreună cu partenerii de Coaliție, cu mediul privat, sindicate, societate civilă și prietenii noștri europeni lucrăm pentru a readuce țara pe drumul cel bun. Lucrăm să Sprijinim România, să fim siguri că oferim șanse egale pentru toți românii, nu doar pentru câțiva!”.

PSD se laudă tot cu programul "Sprijin pentru România"

 

Ciolacu adaugă că știe că în această perioadă costul vieții, creșterea prețurilor și nivelul de trai au fost și continuă să fie principala problemă: „Românii suferă din cauza scumpirii alimentelor, combustibilului, energiei și a inflației ridicate. Din acest motiv, de la intrarea la guvernare, PSD a promovat trei pachete de măsuri sociale și economice de 'Sprijin pentru România'. Peste 12 milioane de români beneficiază de aceste măsuri, iar sute de mii de companii de scheme de sprijin pentru dezvoltare! Am reparat ce era urgent. Vreau să fiu cât se poate de clar și de direct: dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau! PSD a conceput și impus Pachetul social. El cuprinde atât majorarea alocațiilor, pensiilor și salariilor, cât și un sprijin financiar destinat pensionarilor cu venituri mici pentru lunile de iarnă. PSD s-a luptat pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru populație și companii. PSD a construit programe de sprijin financiar pentru companiile românești în valoare de 20 miliarde de lei. Doar Ministerul de Finanțe, prin Fondul de Garantare, a acordat până acum garanții pentru IMM-uri de aproape 6 miliarde de lei.PSD a venit cu un plan strategic și integrat pentru susținerea agriculturii și a industriei alimentare românești. Să putem procesa AICI produsele noastre și să avem pe masă mâncare românească”.

În plus, a spus președintele PSD, în urmă cu câteva zile a fost luată decizia adoptării unui nou pachet social de „Sprijin pentru România”, care cuprinde creșteri de salarii și ajutoare pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei. În același timp, Guvernul a luat decizia ca și statul să strângă cureaua, să păstreze doar cheltuielile absolut necesare - investiții, salarii, pensii, sprijinul pentru mediul privat - și să taie restul.

„Aceste măsuri sunt doar un început. Am luat măsuri corecte care ne-au adus cea mai mare creștere economică din UE. Dar această creștere nu se simte în buzunarele oamenilor. Vreau să fiu clar: știu că românii se confruntă cu mari probleme. De aceea, este nevoie ca acest guvern să facă un efort și mai mare.

În contextul invaziei criminale a Rusiei în Ucraina, cred că este esențial să ne asigurăm hrana pentru noi înșine. Este singura cale de a ne proteja cetățenii față de creșterile prețurilor la alimente! Descurajarea speculei trebuie să fie o prioritate. La fel cum creșterea producției agricole și investițiile în sectorul alimentar vor contribui la scăderea prețurilor, la crearea de noi locuri de muncă și ne vor ajuta să exportăm mai multe produse românești. 'Cumpără românește' trebuie să fie firul roșu care să ne ghideze acțiunile. Avem produse românești de calitate. Trebuie doar să le aducem mai aproape de cetățeni. Mai mult, este nevoie de solidaritate, de implicarea și efortul tuturor. Fac apel către sectorul HoReCa, sector sprijinit de stat în timpul pandemiei, să ajute acum statul român, și implicit pe români, și să cumpere produse românești”, a spus Marcel Ciolacu.

PSD mizează pe independența energetică a României

 

Potrivit acestuia, un alt obiectiv important este să fie asigurată independența energetică: „Legea offshore este un bun punct de plecare. Dar trebuie să investim masiv în energia verde pentru infrastructura critică a statului. Trebuie să devenim preocupați și de schimbările climatice, care ne afectează din ce în ce mai mult. Dar, investițiile în energie verde trebuie să vină și cu noi locuri de muncă, este esențial să se întâmple asta! În plan economic, vreau să continuăm să oferim un sprijin masiv pentru companiile românești. Capitalul românesc trebuie sprijinit și vom veni cu noi soluții pentru a susține antreprenorii români și afacerile românești. Ele reprezintă motorul economiei noastre! În domeniul infrastructurii, în perioada următoare trebuie să semnăm toate contractele la 'Autostrada Moldovei'- A7. Sunt 320 de km finanțați din PNRR. Acesta trebuie să fie un obiectiv de țară al României și vă asigur că îl vom face".

„Un alt obiectiv de țară trebuie să fie dezvoltarea comunităților locale pentru reducerea decalajelor dintre zonele României. Trebuie să folosim PNRR-ul și programul național Anghel Saligny. Realizarea infrastructurii de apă, canal, gaze și drumuri va stimula economia locală. Și va duce la creșterea calității vieții locuitorilor din aceste comunități. În sfârșit, în plan social, trebuie să ne gândim serios la extinderea programelor de sprijin a elevilor vulnerabili din mediul rural, prin acordarea unei mese calde, dar și la un sistem de deduceri fiscale pentru familiile cu mai mulți copii, pentru asigurările medicale sau educație”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Conform acestuia, PSD lucrează deja la acest nou plan de măsuri: „Adunăm deja idei de la cei mai buni experți din sectorul privat, societate civilă și sindicate. Echitatea socială este cheia. Nu poți lua doar de la cei care muncesc și plătesc, iar pe ceilalți să-i sari de fiecare dată. Cum nu poți lăsa o diferență atât de mare de impozit între salariu și capital. Trebuie găsit un echilibru astfel încât și salariatul, și patronul, să contribuie echitabil. Reducerea impozitului pe salariile mici, prin acordarea deducerilor fiscale, trebuie făcută în paralel cu creșterea impozitării capitalului. Fără ca acest lucru să devină un impediment pentru dezvoltarea ulterioară a unei afaceri. Deoarece, în viziunea PSD, rolul Guvernului este de a găsi soluții pentru ca economia și societatea să funcționeze corect, echitabil pentru toată lumea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel