Podul care leagă regiunea Odesa de Transnistria, aruncat în aer: Nu se mai poate trece Nistrul (Video)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Podul care leagă Ucraina de Transnistria a fost aruncat în aer. Acțiunea a avut loc în regiunea Odesa.

În a noua zi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, un pod care leagă regiunea Odesa de statul autoproclamat Transnistria a fost aruncat în aer.

Explozia de pe podul care leagă cele două regiuni a fost raportată pe 4 martie de portalul de știri din Odesa Dumskaya.

Această decizie a fost luată pentru a preveni o eventuală ofensivă a trupelor ruse din republica nerecunoscută.

Acum, autoproclamata entitate pro-rusă, care face parte din Moldova, va trăi ca pe o insulă, scrie Dumskaia. În plus, armata pridnestrovienă nu va putea ataca Odesa pentru a retrage forțele Forțelor Armate ale Ucrainei.

 

Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei, după ce Moldova a anunțat aderarea la UE

 

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă, că nu sunt de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE și au cerut recunoașterea independenței Transnistriei.

Așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol s-a declarat nemulțumit că nu a fost consultată și partea transnistreană și cheamă Chișinăul la dialog „pentru un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale”.

Autoritățile transnistrene s-au adresat cu solicitarea de recunoaștere a independenței Transnistriei către ONU, OSCE și alte organizații internaționale.

"Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-pridnestroviene.

Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Pridnestrovie și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea pridnestrovienă, în timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente…”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.

Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident. Cererea de aderare la UE indică refuzul Moldovei de a dialoga cu Pridnestrovie asupra parametrilor coexistenței comune, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri, paralizia formatului „5+2”, respingerea întâlnirilor la nivel înalt, neîndeplinirea obligațiilor din pachetul „Berlin Plus”, întărirea măsurilor restrictive de blocaj împotriva Transnistriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel