EXCLUSIV  Politică România vs UK. Alexandra Bulat, consilier local în Cambridge: "Bat săptămânal din ușă-n ușă să întreb ce probleme au"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Alexandra Bulat, consilier local român în Marea Britanie
Alexandra Bulat, consilier local român în Marea Britanie

Cum se face politica la nivel local în Marea Britanie, în comparație cu România. O româncă, consilier în Cambridge, a dat o serie de detalii din interior. 

Alexandra Bulat, consilier local în orașul Cambridge din Marea Britanie, a explicat în emisiunea Departe de România, diferența esențială între modul în care se face politică în Regatul Unit și România.

"Un lucru care este destul de diferit este cum facem campanie politică în Regatul Unit, de exemplu. Eu am cam 8000 de de oameni în zonă, cam 4500 de case. Practic, în fiecare săptămână îmi aleg o stradă. Spun ok, astăzi mă duc pe strada cutare și bat din ușă-n ușă. Mă duc la fiecare ușă, câte o dată mă duc singură. Chiar mă simt destul de sigură în zonă. Câteodată mă duc un coleg sau câțiva colegi și mergem din ușă-n ușă și spun că sunt consilier. 'Ce probleme aveți? Vreți să discutați ceva?'. Așa îmi susțin deciziile pe care le iau în consiliu, vorbind cu oameni din zonă. Și chiar este posibil", a spus românca.

"Colegii mei din România au fost șocați"

 

Alexandra Bulat mai spune că, după 2 ani în consiliu, sunt case la care a ajuns și de 3 ori, iar toate deciziile legate de bani sunt extrem de transparente. Mai mult, tânăra spune că colegii din România au fost de-a dreptul șocați când au auzit cum se face politica în Marea Britanie. 

"Fiind o zonă atât de mică, fiind 8000 de oameni într-un an, poți să treci prin toată zona, poți să vorbești nu cu toată lumea, dar poți să vorbești cu cel puțin nu știu 10-20 de oameni de pe fiecare stradă. Colegii mei din România au fost șocați. După 2 ani în consiliu, destul de mulți mă recunosc pentru că deja am bătut de mai mult singură dată la ușa lor, deja de două sau de trei ori.

De exemplu dacă am am aplicat pentru o finanțare în zonă, de exemplu, acum am niște proiecte pentru pentru mediu, să plantăm mai multe flori în parc, de exemplu, sau chestii chestii locale sau să plantăm mai mulți copaci din mereu le spun 'OK, dacă am un proiect local fac o scrisoare, practic printez o scrisoare și mă duc la fiecare ușă și le dau un update'. Le spun că am aplicat pentru această finanțare, se va întâmpla în luna respectivă și măcar știu că OK asta este, așa sunt cheltuiți banii din consiliu, pentru că altfel dacă nu oferă aceste informații, oamenii nu știu și asta.

Am învățat înainte să intru în politică despre diverse structuri și cum se iau deciziile în politică. Mă gândeam că OK, plătesc aceste taxe de consiliu și nici nu știu unde se duc aceste taxe pentru că nu știu cum sunt cheltuiți banii", mai spune Alexandra Bulat. 

Urmărește emisiunea integrală aici:

Youtube video image
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel