"Lucrurile sunt extrem de simple, am avut un protocol care a fost în vigoare. Pe baza acelui protocol a avut loc rotativa premierilor, dacă asta s-a făcut, înseamnă că protocolul era în vigoare. Acel protocol prevedea ministerele care urmează a fi schimbate între cele două partide, între PSD şi PNL. În protocol nu erau prevederi referitoare la UDMR, ceea ce însemna că legat de UDMR nu se schimbă nimic, adică UDMR îşi păstrează ministerele pe care le-a avut la formarea guvernului. Ştiu şi discuţiile care au avut loc atunci când s-a semnat acest protocol. Deci noi am avut un protocol în vigoare. Am cerut respectarea acestuia, nu s-a putut, dar au venit cu tot felul de explicaţii şi soluţii, ca să cedăm Mediul, apoi Dezvoltarea, apoi amândouă. Impresia noastră a fost că oricât de flexibili eram - deşi, încă o dată, protocolul era în vigoare şi era clar - s-a dorit practic această soluţie prin care UDMR a fost împins afară de la guvernare. Atât de simplu este, deşi a fost complicat A fost un joc politic nedemn pentru anul 2023", a răspuns Cseke Attila, la o întrebare adresată în conferinţa de presă.
UDMR a trecut în opoziție
El a adăugat că UDMR este de acum în opoziţie faţă de actuala guvernare. "Proiectele noastre, dacă nu sunt modificate semnificativ, vor fi susţinute, dar vom face opoziţie la actualul guvern", a menţionat fostul ministru.
Cseke a afirmat că întreruperea mandatului său a fost "foarte abruptă", adăugând că deşi nu se aştepta să rămână ministru până la adânci bătrâneţi, acest moment a intervenit în timpul procedurii de finalizare a proiectelor de investiţii.
"Sigur că finalul a fost abrupt. Din punct de vedere profesional nu s-a reproşat nimic, nici subsemnatului, nici ministrului Tanczos. Întotdeauna am întrebat în şedinţele coaliţiei dacă e vreo problemă, dacă sunt nelămuriri sau alte puncte de vedere; nu am primit niciodată răspuns. Din acest punct de vedere, finalul a fost abrupt. Dar am speranţa că domnul Veştea este o alegere bună din partea coaliţiei actuale. Îl cunosc pe domnul Veştea, are experienţă în administraţia locală şi judeţeană şi asta e foarte important", a menţionat Cseke Attila.
Fostul ministru al UDMR a mai menţionat că se va concentra de aici înainte pe calitatea sa de senator, pe activitatea în comisii şi în grupul de lucru, şi va continua să elaboreze proiecte de acte normative şi amendamente la legi, pe domeniile sale de competenţă, precum şi pe reprezentarea intereselor comunităţii locale bihorene, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News