Mariana Checheliuk a fost una dintre cei 75 de prizonieri de război eliberați vineri în cadrul unui nou acord de schimb între Ucraina și Rusia. În timpul captivității sale, tânăra ofițer de poliție a fost torturată în centrele de detenție din Rusia, unde a suferit de foame și a fost bătută crunt.
Torturile i-au afectat grav sănătatea, provocându-i insuficiență renală, probleme la coloana vertebrală și bronșită cronică. De asemenea, părul i-a început să cadă, a slăbit considerabil, sistemul ei imunitar s-a slăbit și a încetat să mai aibă menstruație.
Mama Marianei, Natalia, a declarat pentru ZMINA că forțele rusești au încercat să o "atragă" de partea lor, oferindu-i promisiuni de salarii mari și încercând să o intimideze, dar Mariana a refuzat. În timpul captivității, Mariana a avut voie să comunice cu familia sa doar o singură dată, trimițând câteva scrisori în care descria deteriorarea stării sale de sănătate.
Eliberarea Marianei a fost un moment emoționant
O înregistrare video difuzată de sediul central de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război arată momentul în care Mariana, plângând, își sună mama pentru a o anunța că se întoarce acasă. Cei 75 de prizonieri de război eliberați vineri au fost întâmpinați cu bucurie de familiile lor, cântând un cântec patriotic condus de fostul prizonier de război Konstantin Mirgorodsky.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina nu a încetat niciodată să lucreze pentru a-și aduce cetățenii acasă din captivitatea rusă. „Ne amintim de fiecare persoană. Facem toate eforturile pentru a-i găsi pe fiecare dintre oamenii noștri. Sunt recunoscător echipei responsabile pentru schimburi”, a spus Zelensky.
Deși au avut loc 52 de schimburi de prizonieri de la începutul invaziei rusești în februarie 2022, se estimează că aproape 2.000 de ucraineni rămân încă în mâinile rușilor.
Între timp, Ucraina se confruntă cu alte provocări, inclusiv atacuri continue asupra infrastructurii sale energetice. Duminică, autoritățile ucrainene au impus opriri de urgență ale energiei electrice în cea mai mare parte a țării, după ce Rusia a lansat atacuri pe scară largă asupra rețelei electrice, rănind cel puțin 19 persoane. Operatorul de stat al rețelei electrice, Ukrenergo, a declarat că întreruperile afectează atât consumatorii industriali, cât și pe cei casnici, subliniind necesitatea unei apărări aeriene adecvate pentru a preveni și repara daunele cauzate de atacuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News