Polițiștii amenință că vor bloca vămile de Paște. Românii din diaspora, din nou victime într-un război politic

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Vameşii români amenință cu proteste, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarii. Sursa foto: Politia de frontiera
Vameşii români amenință cu proteste, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarii. Sursa foto: Politia de frontiera

Polițiștii de frontieră amenință că vor face controale la sânge în perioada Paștelui, existând astfel riscul ca românii care se întorc din străinătate să stea ore întregi în vămi. Sindicaliștii speră ca prin aceste acțiuni să forțeze mâna guvernanților să le mărească salariile. 

Nemulțumiți că nu le cresc salariile, polițiștii au anunțat că vor controla amănunțit toate mașinile care intră în țară în zilele premergătoare Sărbătorilor de Paște.

Sindicaliștii din MAI sunt deciși să treacă la măsuri dure, dar legale, pentru a îngenunchea sistemul și a-i determina pe guvernanți să aplice Legea 153/2017, prin care să se majoreze salariile. Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a anunțat că se organizează  pentru frontiera de Vest, cu ocazia Sărbătorilor de Paște, când se va aplica metodologia ca la carte în ce privește verificarea autovehiculelor care intră în țară, sperând, astfel, să blocheze sistemul.

”Noi, de obicei, pe perioada Paștelui și a Crăciunului, primim un cod de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care se numește "relaxare". Adică trebuie să lăsăm mașinile să treacă mai fără controale. Și având în vedere că, în urma verificărilor efectuate la vama Negru Vodă, am găsit 1.200 de pistoale la un cetățean ucrainean, ne-am hotărât să facem controale ca la carte și pe frontiera de Vest a României în perioada premergătoare Paștelui. Adică vom bloca sistemul cu armele sale. O să mergem și noi în vamă, ca să ne asigurăm că nu se vor face presiuni asupra polițiștilor. Și să-i sune lumea pe premierul Nicolae Ciucă și pe ministrul de Interne, Lucian Bode, să-i întrebe pe dânșii de ce se întâmplă așa”, a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), pentru national.ro.

Poliția Rutieră va face exces de zel 

 

Sindicaliștii spun că tactica excesului de zel va fi aplicată de toți polițiștii, atât de cei de la Poliția Rutieră, cât și de cei de la Ordine Publică. După protestele masive ale polițiștilor, nici premierul Nicolae Ciucă și nici ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, nu s-au sinchisit să-i cheme pe sindicaliști la discuții. ”Așteptăm acum, săptămâna aceasta, să vedem dacă reușim să ajungem la ministru și la prim-ministru, dar, din datele pe care le avem, este nevoie de mult mai mult, pentru că sunt cam surzi la solicitările noastre. Nu avem informații că Guvernul ar intenționa să aplice Legea 153/2017 în integralitate, noi însă vom pune presiune în continuare. Noi am avut o videoconferință zilele trecute și s-a stabilit această formă de protest, prin blocarea vămilor prin exces de zel. Inclusiv cei de la Poliția Națională, dacă se vor face ceva activități cu filtre, cu Poliția Rutieră și cu cei de la Ordinea Publică, vor merge pe exces de zel, astfel încât să blocăm total sistemul”, a mai precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca, pentru sursa citată.

Presiuni pentru aplicarea legii

 

Polițiștii cer aplicarea, de urgență și în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, așa cum s-a procedat în cazul altor familii ocupaționale/sectoare de activitate, care au intrat în grilele de salarizare la termen. Totodată, aceștia au solicitat o salarizare decentă, acordarea drepturilor pentru transport/concediu și încadrarea în condiții de muncă adecvate a personalului contractual din MAI/SNAOPSN. ”Cerem aplicarea sporurilor la valoarea salariilor în plată, nu la valori inferioare, unele chiar din anul 2009 (de exemplu, cuantumul chiriei acordate în MAI este inferior sumei forfetare pe care statul o plătește pentru un refugiat cazat la un particular), precum și majorarea normei de hrană/normei de echipare și a sporului de suprasolicitare neuropsihică, prin raportare la valoarea actuală a pieței și, respectiv, la riscurile profesionale, incompatibilitățile și interdicțiile prevăzute de lege polițiștilor judiciariști”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel