''Ieri (marţi - n.r.) am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei'', a adăugat preşedintele polonez, care a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, ''nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete''.
''Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment'', a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki. ''Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână'', a adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că ''toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat''.
Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată ''integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi''.
NATO a urmărit traiectoria rachetei care a căzut marţi în Polonia (CNN)
Un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei ce a explodat pe teritoriul Poloniei marţi, ucigând două persoane, a relatat miercuri CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat, potrivit EFE.
"Informaţiile serviciilor secrete cu datele radar (ale rachetei) au fost furnizate NATO şi Poloniei", a adăugat laconic acelaşi responsabil militar al NATO postului de televiziune citat.
Avioanele NATO efectuează o supraveghere permanentă în jurul Ucrainei de când a început invazia rusă la 24 februarie.
Avionul Alianţei Nord-Atlantice, care survola marţi Polonia, monitoriza prin urmare ceea ce se întâmplă în Ucraina vecină.
Potrivit CNN, oficialul NATO nu a spus cine a lansat racheta şi nici de unde a fost trasă.
NATO a convenit miercuri să sprijine ancheta iniţiată de Polonia cu privire la racheta de fabricaţie presupus rusească, care a lovit teritoriul său.
Cu toate acestea, preşedintele american Joe Biden a afirmat miercuri că este 'puţin probabil' ca racheta să fi fost lansată din Rusia.
'Există o mulţime de informaţii care contrazic asta.Nu vreau să mă pronunţ până când nu vom investiga pe deplin, dar este puţin probabil, din cauza traiectoriei, să fi fost lansată din Rusia', a declarat Biden din Bali, unde participă la summitul G20.
La rândul său, Rusia a declarat marţi că nu a efectuat atacuri împotriva unor ţinte din apropierea localităţii poloneze Przewodow, unde a căzut racheta, calificând drept o 'provocare deliberată' afirmaţiile media şi oficialilor polonezi cu privire la presupusa cădere a unor fragmente de rachetă ruseşti la graniţa dintre Ucraina şi Polonia.
'Nu au fost efectuate atacuri împotriva unor obiective din apropierea frontierei de stat între Ucraina şi Polonia cu mijloace de distrugere ruseşti', a precizat Ministerul rus al Apărării într-o scurtă declaraţie.
Acest incident agravează tensiunile între Rusia şi NATO şi are loc în plin summit G20 în insula Bali (Indonezia), la care au participat Rusia şi Ucraina, pe lângă principalele ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, care au anunţat că vor sprijini ancheta asupra celor întâmplate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News