Polonia este dispusă să primească arme nucleare americane. NATO spune deocamdată "NU"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Polonia și țările baltice se deplasează spre Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski
Polonia și țările baltice se deplasează spre Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski

Jaroslav Kaczynski, președintele partidului polonez aflat în prezent la guvernare și vicepremier al executivului condus de Mateusz Morawiecki, a declarat într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sontag că "dacă americanii ne-ar cere să amplasăm armele lor nucleare pe teritoriul nostru, am fi gata să o facem. Ar fi o mișcare care ar întări semnificativ descurajarea împotriva Rusiei".

Vicepremierul a precizat însă că această idee "nu a fost discutată" nici cu Washingtonul, nici în cadrul NATO, dar, potrivit acestuia, "scenariul s-ar putea schimba în curând".

Alianța aderă în mod oficial la politica celor "trei nu" , adoptată pentru prima dată de Alianță în decembrie 1996, potrivit căreia "țările NATO nu au nicio intenție, niciun plan și niciun motiv pentru a desfășura arme nucleare pe teritoriul noilor membri și nici nu au nevoie să schimbe vreun aspect al posturii nucleare".

De atunci, însă, NATO a schimbat în mod repetat scenariul privind desfășurarea micului său arsenal nuclear tactic în Europa, format din bombe cu cădere liberă de tip B-61, chiar dacă nu va interesa niciodată țările din Est:

- în 2001 a retras armele nucleare de la baza aeriană grecească de la Araxos destinate utilizării de către avioanele Forțelor Aeriene Elene, iar mai târziu a retras și bombele de la Incirlik, în Turcia, în prima parte a administrației GW Bush, dar numai pe cele destinate utilizării de către avioanele turcești, fără a se atinge de cele utilizabile de către avioanele USAF (US Air Force);

- în 2003 le-a retras din Germania, care a închis baza aeriană de la Memmingen;

- în 2005 le-a retras de la Ramstein; 

- în 2007 au fost retrase și de la Lakenheath, în Anglia.

 

Vicepremierul polonez a declarat că vrea ca Polonia să aibă situri stabile pentru depozitarea armelor nucleare

 

Cuvintele vicepremierului polonez par să deschidă posibilitatea de a avea situri stabile pentru depozitarea armelor nucleare cu cădere liberă sau de tip tactic care este singura prezentă în Europa, dar Statele Unite și NATO nu par deloc dispuse să își schimbe postura din 1996.

Polonia a încercat întotdeauna să aibă așezări militare americane permanente pe teritoriul său, considerate un instrument eficient de descurajare împotriva Rusiei, dar, deocamdată, Washingtonul s-a limitat întotdeauna la trimiterea de trupe sau avioane prin rotație, în pofida acordului din 2011 privind un detașament permanent de aviație americană (AV-DET) organizat în cadrul Grupului operativ 52 de la Spangdahlem (Germania).

 

Bombele necesită depozite speciale de depozitare care trebuie construite și în prezent nu există în Polonia

 

Propunerea poloneză capătă mai mult tonurile unei provocări decât pe cele ale unei veritabile declarații de intenție: armamentul atomic tactic din cadrul NATO format din B-61 nu poate fi utilizat de către avioanele de luptă poloneze, iar Alianța, ca și Washingtonul, nu ia în considerare în prezent opțiunea de a desfășura permanent în Polonia mijloacele sale capabile să le utilizeze: bombele necesită depozite speciale de depozitare care trebuie construite și în prezent nu există niciun document sau declarație care să permită această posibilitate.

Dacă această politică s-ar schimba, cel mai probabil cel mai potrivit amplasament polonez ar fi baza aeriană Lask, menționată mai sus, care se află la doar 286 de kilometri de granița cu Belarus și la 324 de kilometri de granița rusă din regiunea Kaliningrad, de unde un avion de vânătoare-bombardament american, cum ar fi un F-16C / D sau un F-15E - singurele autorizate să transporte arme nucleare tactice în afară de Tornado-urile germane, cele italiene și F-16-urile olandeze -, zburând la 1800 de kilometri pe oră (sau Mach 1. 47), ar fi în măsură să ajungă la Kaliningrad în 12 minute și la Moscova în mai puțin de o oră.

 

NATO propabil va exclude posibilitatea de a desfășura permanent arme nucleare tactice în Polonia

 

Tocmai din acest motiv NATO propabil va exclude posibilitatea de a desfășura permanent arme nucleare tactice în Polonia, sau în alte țări din Europa de Est, cu excepția cazului în care Rusia își va demonstra disponibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă în actualul conflict din Ucraina.

La Washington se știe că, dacă s-ar proceda în această direcție, percepția de încercuire și amenințare a Moscovei ar fi alimentată și mai mult și poate definitiv, cu consecințe imprevizibile datorită paranoiei rusești față de intențiile militare ale NATO.

În mod similar, dacă Rusia ar opta pentru desfășurarea de sisteme de arme nucleare în Belarus, paranoia în țările din estul NATO s-ar intensifica și, prin aceasta, Kremlinul ar putea conferi forțelor nucleare tactice din Europa o proeminență care nu este în interesul nimănui.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel