Polonia se opune supraimpozitării companiilor energetice la nivelul UE 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Polonia este împotriva impunerii la nivelul UE a unei taxe pe profiturile excesive ale companiilor energetice, dar ar putea introduce în mod independent o soluţie similară, a afirmat joi ministrul Climei, Anna Moskwa, transmite Reuters.

Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va propune măsuri de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care au costuri scăzute şi va forţa companiile care vând combustibili fosili să împartă profiturile pe care le fac de pe urma creşterii preţurilor energie. Măsurile au urma să genereze peste 140 miliarde de euro.

"Luăm în considere o astfel de idee la nivel naţional ... dar nu suntem de acord cu introducerea unei astfel de soluţii la nivel european", a declarat Moskwa la postul privat Radio Zet.

Polonia e pentru măsuri la nivel național



O astfel de decizie ar trebui adoptată în unanimitate, deoarece se referă la impozitare iar o soluţie la nivelul UE nu va fi practică deoarece există diferenţe între sistemele energetice ale ţărilor membre, a apreciat ministrul polonez al Climei.

"Vom fi împotriva măsurii .. am depus o moţiune oficială pentru votul în unanimitate, ţările diferite au abordări diferite în această problemă. Multe state nu sunt de acord cu o astfel de soluţie", a declarat Moskwa.

Guvernul de la Varşovia a adoptat scutiri de taxe, subvenţii la combustibili pentru gospodării, şi alte măsuri, pentru a atenua efectul creşterii preţului la energie.

În august, premierul Mateusz Morawiecki anunţa că firmele din sectorul energiei vor trebui să absoarbă o parte din costuri prin creşteri mai reduse ale tarifelor la energie, relatează Agerpres. 

Intervenție de urgență pe piața europeană

 

Comisia Europeană a propus, miercuri, o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei pentru a face faţă recentelor creşteri dramatice ale preţurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

UE se confruntă cu efectele unei neconcordanţe grave între cererea şi oferta de energie, în mare parte din cauza utilizării continue ca armă a resurselor energetice de către Rusia. Pentru a reduce presiunea sporită pe care această situaţie o exercită asupra gospodăriilor şi întreprinderilor europene, Comisia face acum un pas înainte în abordarea acestei probleme, propunând măsuri excepţionale de reducere a cererii de energie electrică, care vor contribui la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum şi măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali.

Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producţia energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra preţului, Comisia propune obligaţia de a reduce consumul de energie electrică cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel