Pompierii, citați la audieri abia în toamna lui 2025, după tragedia de la Natisone. Se dorește elucidarea cazului

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Investigațiile continuă la Natisone: Joi va fi verificat telefonul Patriziei, unde se află adevărul
Investigațiile continuă la Natisone: Joi va fi verificat telefonul Patriziei, unde se află adevărul

Patru persoane, între care trei pompieri și o asistentă medicală de la centrul regional de urgență, vor fi audiate pe 19 septembrie la Tribunalul din Udine, în cadrul audierii preliminare privind moartea tragică a celor trei tineri români înghițiți de apele învolburate ale râului Natisone pe 31 mai 2024.

Cei trei pompieri audiați erau de serviciu în sala de operațiuni a Comandamentului din Udine în momentul tragediei și au purtat convorbiri directe cu Patrizia Cormos, una dintre victime, care a sunat în repetate rânduri la 112 pentru a cere ajutor. Asistenta medicală implicată nu a vorbit direct cu victimele, însă a colaborat cu pompierii în coordonarea intervenției. Justiția italiană încearcă să stabilească dacă erorile de comunicare și întârzierile în declanșarea intervenției au avut un rol esențial în deznodământul tragic.

Tragedia care a dus la această anchetă s-a petrecut în localitatea Premariacco, din provincia Udine, și a emoționat profund opinia publică italiană și românească. Pe 31 mai 2024, trei tineri — Patrizia Cormos (21 de ani), studentă în Udine, Bianca Doros (23 de ani), venită în Italia în vizită, și Cristian Molnar (25 de ani), rezident în Austria — se aflau pe o mică insulă de pietriș din albia râului Natisone, în apropierea unui pod vechi, când au fost surprinși de o viitură devastatoare.

Deși vremea părea liniștită, în amonte plouase abundent, iar râul — cunoscut pentru debitul său impredictibil — a crescut alarmant în doar câteva minute. La ora 13:29, Patrizia a sunat pentru prima dată la 112, avertizând că apa crește și că sunt blocați. Vocea ei era calmă, dar hotărâtă să ofere informații precise. A revenit de două ori cu apeluri suplimentare, iar în ultima conversație, la ora 13:48, vocea i se frângea printre suspine, în timp ce în fundal se auzeau țipetele lui Cristian, încercând să atragă atenția trecătorilor.

Operatorii 112 s-au mișcat foarte lent

 

Apelurile au fost redirecționate către echipele de intervenție ale pompierilor, dar decizia de a trimite un elicopter s-a luat târziu. Abia la ora 14:07 a decolat aeronava medicală, care a ajuns la fața locului la 14:13 — cu doar trei minute după ce apele au măturat insulița. Între timp, un echipaj terestru sosise la ora 13:55, dar era neechipat pentru salvări în apă, neputând interveni eficient.

În acele 41 de minute de agonie, cei trei tineri au fost în contact exclusiv cu autoritățile prin apelurile la 112. Momentul în care au fost luați de ape a fost filmat de un trecător și a devenit simbolul unei tragedii în care timpul pierdut a făcut diferența dintre viață și moarte. Cadavrele fetelor au fost găsite ulterior, dar trupul lui Cristian Molnar a fost descoperit abia după două luni, în iulie 2024, la peste 80 de kilometri distanță, în apele râului Isonzo.

Ancheta Parchetului din Udine vizează posibile omisiuni și întârzieri în procesul de salvare. Potrivit procurorilor, dacă s-ar fi acționat mai prompt, victimele ar fi putut fi salvate. Familia lui Cristian Molnar, prezentă în mod repetat în Italia pentru a face presiuni asupra anchetei, a declarat că nu va înceta să ceară răspunsuri și justiție.

Audierea din 19 septembrie va fi un prim pas în stabilirea responsabilităților, iar cazul ar putea avea implicații semnificative asupra modului în care sunt gestionate intervențiile de urgență în Italia. Tragedia a generat, între timp, și un val de compasiune și solidaritate, dar și o dezbatere aprinsă despre eficiența sistemelor de intervenție în situații de criză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel