Mercurul a continuat să urce pe fondul unui val de căldură toridă care a exacerbat incendiile de vegetație din Spania și a determinat evacuarea mai multor sate, conform Daily Mail.
În această săptămână, Spania se îndrepta deja spre cele mai ridicate temperaturi de început de vară din ultimele decenii, cu prognoze între 40-43 grade Celsius în nord-estul și nord-vestul Spaniei, potrivit agenției meteorologice naționale AEMET.
Temperaturile exagerate și vântul au declanșat incendii în mai multe zone din Spania
Căldura toridă, combinată cu vântul, a declanșat incendii în mai multe zone, Zamora, în apropiere de granița de nord-vest cu Portugalia, fiind printre cele mai afectate.
Aproape 20.000 de hectare de teren au ars în lanțul muntos Sierra de la Culebra, iar incendiul este "încă activ", a precizat astăzi, într-un mesaj pe Twitter, guvernul regional din Castilia și Leon.
Sâmbătă după-amiază, aceasta a declarat că 11 sate au fost evacuate și că aproximativ 500 de pompieri se luptau pentru a stinge incendiul terifiant.
În Catalonia, pompierii care încercau să țină sub control un incendiu în Baldomar au declarat că se așteaptă ca ziua de sâmbătă să fie "complicată" de "temperaturi foarte ridicate și de un vânt puternic dinspre sud".
Flăcările au izbucnit și la periferia satului Caudiel, în Castellon, estul Spaniei
Pompierii, care purtau măști, ochelari de protecție și căști de protecție, s-au străduit să țină flăcările sub control. Ei au ajutat la evacuarea locuitorilor, unii dintre ei târându-și cu ei câinii și caii de companie, în timp ce fumul plutea prin sat.
'Aceasta este o dovadă a schimbărilor climatice', a declarat pentru Reuters Bernardo Funes, în vârstă de 63 de ani, un tarabagiu și agricultor organic din Zaragoza. 'Este foarte îngrijorător pentru că... am avut deja maxime de 34, 35 de grade în luna mai, iar acum, în iunie, sunt ceva de genul 44 de grade'.
Piața fermierilor din orașul din nord-estul Spaniei este de obicei un stup de activitate sâmbătă după-amiaza, dar astăzi proprietarii de tarabe și vizitatorii deopotrivă s-au odihnit la umbră și au încercat cât au putut să se hidrateze, în timp ce mercurul a ajuns la 41 grade Celsius la ora 16.00.
În fața marii catedrale a orașului, Marisa Gutierrez stătea sub un baldachin umbrit care afișa biletele de loterie pe care le vindea.
'A fost foarte rău, cu un vânt fierbinte care parcă venea din deșert', a declarat ea pentru Reuters. 'Nu este normal... în această perioadă a anului există de obicei o temperatură plăcută, dar nu această căldură'.
Între timp, la o petrecere a burlacilor din centrul orașului, participanții, îmbrăcați în romani, au spus că au fost nevoiți să bea la fel de multă apă ca și bere.
Multe zone din Europa de Vest au fost sufocate de temperaturi ridicate în ultimele zile
Nu doar Spania este afectată de canicula brutală. Multe zone din Europa de Vest au fost sufocate de temperaturi neobișnuit de ridicate în ultimele zile, ceea ce a agravat temerile legate de schimbările climatice.
Meteorologii spun că valul de căldură neobișnuit de timpuriu este un semn a ceea ce va urma pe măsură ce încălzirea globală continuă, mutând în calendar temperaturi pe care Europa le-ar fi văzut anterior doar în iulie și august.
'În unele părți din Spania și Franța, temperaturile sunt cu peste 10 grade mai mari - ceea ce este enorm - decât media pentru această perioadă a anului', a declarat Clare Nullis, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale de Meteorologie din Geneva.
În Franța, aproximativ 18 milioane de persoane s-au trezit vineri cu alerte de caniculă
În Franța, aproximativ 18 milioane de persoane s-au trezit vineri cu alerte de caniculă care au afectat aproximativ o treime din țară, iar avertismente de incendii de pădure au fost emise din Pirinei, în sud, până în regiunea Parisului.
Orașul Bordeaux, din sud-vestul Franței, a înregistrat ieri un vârf de mercur de 108,5 grade, în timp ce oamenii din nordul Parisului au fost văzuți scufundându-se în fântânile din oraș pentru a se răcori. Temperaturile din Montpellier au atins chiar și 114F în această săptămână.
În Gironde, în sud-vestul Franței, evenimentele publice în aer liber au fost interzise "până la sfârșitul valului de căldură". De asemenea, au fost interzise și evenimentele în interior, în locuri fără aer condiționat.
Între timp, elevii din cele 12 zone de "alertă roșie" au fost sfătuiți să rămână acasă, iar rezidenții căminelor de bătrâni au fost rotiți prin camere cu aer condiționat.
'Toată lumea se confruntă acum cu un risc pentru sănătate', a declarat un oficial local, Fabienne Buccio, pentru postul de radio France Bleu, în timp ce un climatolog de la serviciul național de meteorologie Meteo France a declarat pentru postul public de televiziune France-Info că se așteaptă ca temperaturile să bată mai multe recorduri.
Și în Germania, pompierii s-au luptat vineri cu mai multe incendii de vegetație
În capitala olandeză, Amsterdam, oamenii s-au îmbarcat vineri după-amiază devreme în trenuri spre cea mai apropiată plajă de la Marea Nordului, în timp ce alții s-au urcat pe bărci și pe plăci de surf pe unul dintre inelele istorice de canale ale orașului.
Iar în Germania, pompierii se luptau vineri cu mai multe incendii de vegetație, inclusiv unul la sud de capitala Berlin, în timp ce serviciul național de meteorologie a prezis că marea sudoare va continua și în weekend.
De asemenea, autoritățile le ordonă cetățenilor să raționalizeze apa în nordul Italiei și în părți din Franța și Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News