“Niciun stat membru nu ar trebui să încalce arbitrar drepturile altor state membre, inclusiv aderarea lor de drept la spațiul Schengen, odată ce criteriile sunt îndeplinite”, se arată într-o Rezoluție adoptată azi de Adunarea Politică a Grupului Partidului Popular European și citată de Rareș Bogdan.
Acest for cere Guvernului Austriei să renunțe la atitudinea sa privind accesul României și Bulgariei în Schengen și să sprijine aderarea celor două state la spațiul de liberă circulație.
EPP mai cere Președinției spaniole a Consiliului să facă din chestiunea aderării României o temă de înaltă prioritate și să ia măsuri pentru evitarea folosirii abuzive a dreptului de veto la următorul Consiliu, programat pentru luna viitoare.
„Excluderea României din Spațiul Schengen nu este nici justificată, nici acceptabilă, și împiedică participarea replică a României la proiectul european. (…)
Refuzul acceptării României în Schengen a indus în rândul cetățenilor români sentimentul discriminării și a avut un efect negativ asupra sprijinului public pentru UE”, se arată în Rezoluție. Mai mult decât atât, blocarea României a avut un impact negativ asupra libertății de mișcare, mediului, concurenței, obiective prioritare și principii ale funcționarii UE, spune EPP.
Ambasadorul Olandei în România ne asigură de sprijin
Premierul Marcel Ciolacu a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, context în care a fost reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea ţării noastre la Schengen.
"Am salutat-o pe Excelenţa Sa doamna Willemijn van Haaften, recent numită ambasador al Olandei în România. Ne bucurăm că am putut reconfirma sprijinul Regatului Ţărilor de Jos pentru aderarea României la Schengen", a transmis Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de X (Twitter).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News