Populația Pământului va atinge săptămâna viitoare cifra de 8 MILIARDE: Numărul de locuitori este deja triplu față de anul 1950

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Populația Pământului va atinge săptămâna viitoare cifra de 8 MILIARDE: Numărul de locuitori este deja triplu față de anul 1950 / Foto: Unsplash
Populația Pământului va atinge săptămâna viitoare cifra de 8 MILIARDE: Numărul de locuitori este deja triplu față de anul 1950 / Foto: Unsplash

Populația lumii va atinge săptămâna viitoare cifra de opt miliarde de locuitori, o etapă importantă pentru omenire, potrivit Organizației Națiunilor Unite. 

Divizia pentru populație a ONU a declarat că populația va continua să crească în următoarele decenii, iar speranța de viață va crește până la o medie de 77,2 ani până în 2050.

Până la 15 noiembrie, numărul oamenilor de pe Pământ va ajunge la opt miliarde, de peste trei ori mai mare decât numărul de 2,5 miliarde de oameni la nivel mondial în 1950.

 

ONU prevede că populația lumii va continua să crească până la aproximativ 10,4 miliarde 

 

Creșterea speranței de viață, precum și a numărului de persoane aflate la vârsta fertilă, a făcut ca ONU să prevadă că populația lumii va continua să crească până la aproximativ 8,5 miliarde în 2030, 9,7 miliarde în 2050 și un vârf de aproximativ 10,4 miliarde în anii 2080.

Dar rata de creștere a populației mondiale, după un vârf la începutul anilor 1960, a încetinit dramatic, ajungând sub 1% în 2020, a declarat Rachel Snow, de la Fondul ONU pentru populație.

Această cifră ar putea scădea potențial până la aproximativ 0,5% până în 2050, din cauza unei scăderi continue a ratelor de fertilitate, potrivit proiecțiilor Națiunilor Unite.

În 2021, rata medie de fertilitate a fost de 2,3 copii pe femeie de-a lungul vieții sale, față de aproximativ cinci în 1950, potrivit ONU, care estimează că această cifră va scădea la 2,1 până în 2050.

'Am ajuns într-un stadiu în lume în care majoritatea țărilor și majoritatea oamenilor din această lume trăiesc într-o țară care are o fertilitate sub nivelul de înlocuire', adică aproximativ 2,1 copii pe femeie, spune Snow.

 

Speranța medie de viață continuă să crească

 

Un factor cheie care determină creșterea populației globale este faptul că speranța medie de viață continuă să crească: 72,8 ani în 2019, cu nouă ani mai mult decât în 1990. Iar ONU preconizează o speranță medie de viață de 77,2 ani până în 2050.

Rezultatul, combinat cu scăderea fertilității, este că se așteaptă ca proporția persoanelor de peste 65 de ani să crească de la 10% în 2022 la 16% în 2050.

Acest lucru va avea un impact asupra piețelor forței de muncă și a sistemelor naționale de pensii, necesitând în același timp mult mai multă îngrijire a persoanelor în vârstă.

ONU preconizează că mai mult de jumătate din creșterea demografică până în 2050 va proveni din doar opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

Vârsta medie în diferite regiuni este, de asemenea, semnificativă, fiind în prezent de 41,7 ani în Europa față de 17,6 ani în Africa Subsahariană, potrivit lui Snow, care spune că diferența "nu a fost niciodată atât de mare ca în prezent".

Aceste cifre ar putea să se echilibreze, dar, spre deosebire de trecut, când vârstele medii ale țărilor erau în mare parte tinere, spune Snow, 'în viitor, s-ar putea să fim mai apropiați ca vârstă, în mare parte bătrâni'.

 

Cele mai populate două țări, China și India, își vor schimba locul pe podium din 2023

 

Într-o altă ilustrare a schimbărilor de tendințe, cele mai populate două țări, China și India, își vor schimba locul pe podium încă din 2023, potrivit ONU.

Populația Chinei, de 1,4 miliarde de locuitori, va începe în cele din urmă să scadă, ajungând la 1,3 miliarde de locuitori până în 2050, potrivit previziunilor ONU.

Până la sfârșitul secolului, populația chineză ar putea scădea la doar 800 de milioane de locuitori.

Populația Indiei, care în prezent se situează cu puțin sub cea a Chinei, ar trebui să depășească vecinul său nordic în 2023 și să crească până la 1,7 miliarde până în 2050 - deși rata de fertilitate a scăzut deja sub nivelul de înlocuire.

Statele Unite vor rămâne a treia cea mai populată țară în 2050, potrivit previziunilor ONU, dar va fi la egalitate cu Nigeria, cu 375 de milioane de locuitori.

Șefa Fondului Națiunilor Unite pentru populație, Natalia Kanem, a salutat noile cifre ca pe o "piatră de hotar" pentru omenire. 

'Opt miliarde de oameni, este o piatră de hotar importantă pentru omenire', a declarat Kanem, lăudând creșterea speranței de viață și scăderea numărului de decese materne și infantile.

'Totuși, îmi dau seama că acest moment s-ar putea să nu fie sărbătorit de toți. Unii își exprimă îngrijorarea că lumea noastră este suprapopulată. Sunt aici pentru a spune clar că numărul de vieți umane nu este un motiv de teamă', a adăugat Kanem.

 

Suntem prea mulți pentru ca Pământul să ne poată susține?

 

Mulți experți spun că aceasta este o întrebare greșită. În loc să ne temem de suprapopulare, ar trebui să ne concentrăm asupra consumului excesiv de resurse ale planetei de către cei mai bogați dintre noi.

'Prea mulți pentru cine, prea mulți pentru ce? Dacă mă întrebați pe mine, sunt prea mulți? Nu cred', a declarat Joel Cohen de la Laboratorul de Populații al Universității Rockefeller. 

El a spus că întrebarea despre câți oameni poate susține Pământul are două laturi: limitele naturale și alegerile umane.

Alegerile noastre au ca rezultat faptul că oamenii consumă mult mai multe resurse biologice, cum ar fi pădurile și terenurile, decât poate regenera planeta în fiecare an.

Consumul excesiv de combustibili fosili, de exemplu, duce la mai multe emisii de dioxid de carbon, responsabile de încălzirea globală.

Cel mai recent raport al ONU privind clima menționează creșterea populației ca fiind unul dintre principalii factori care determină creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, ea joacă un rol mai puțin important decât creșterea economică.

'Suntem proști. Ne-a lipsit previziunea. Suntem lacomi. Nu folosim informațiile pe care le avem. Acolo se află alegerile și problemele', a spus Cohen.

Cu toate acestea, el respinge ideea că oamenii sunt un blestem pentru planetă, spunând că oamenilor ar trebui să li se ofere alegeri mai bune.

 

Populația Uniunii Europene se reduce pentru al doilea an consecutiv

 

Populația Uniunii Europene s-a redus pentru al doilea an consecutiv anul trecut, a anunțat luni biroul de statistică al blocului, în timp ce regiunea se resimte după cele peste două milioane de decese cauzate de coronavirus.

Potrivit Eurostat, populația celor 27 de țări care alcătuiesc blocul comunitar a scăzut cu aproape 172.000 de persoane față de anul precedent și cu peste 656.000 de persoane față de ianuarie 2020.

'În 2020 și 2021, migrația netă pozitivă nu a mai compensat variația naturală negativă în UE și, în consecință, populația totală a UE a scăzut', a precizat Eurostat, care a indicat impactul pandemiei.

Numărul deceselor a început să depășească numărul nașterilor în UE în urmă cu un deceniu, dar imigrația din afara blocului a ajutat la compensarea decalajului până în primul an al pandemiei.

Eurostat a declarat că decesele ar trebui să continue să depășească nașterile în anii următori, având în vedere pandemia, îmbătrânirea populației și ratele relativ scăzute de fertilitate.

Mai mult de jumătate dintre statele membre ale UE și-au văzut populația în creștere, Franța fiind pe primul loc, urmată de Olanda și Suedia. Italia, Polonia și România au înregistrat cele mai mari scăderi de populație din UE. 

Eurostat a numărat 446,8 milioane de persoane care locuiau în interiorul UE până în ianuarie 2022, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel