În anul 2011, Timişoara avea 319.279 de locuitori, iar zona metropolitană Timişoara număra o populaţie de 468.162 de oameni.
Drăgănescu atrage atenţia că o scădere atât de însemnată a numărului de locuitori ai Timişoarei ar avea cel puţin două consecinţe majore, respectiv reducerea numărului de consilieri locali şi judeţeni şi reducerea numărului poliţiştilor locali.
'176.000 de locuitori are Timişoara la finalul recenzării. Noroc că Guvernul a prelungit cu o săptămână recensământul, altfel acesta ar fi fost numărul luat în calcul pentru viitor. Iată două exemple: numărul de consilieri locali ar scădea de la 27 la 23, iar numărul de poliţişti locali, de la 300 la 176, în condiţiile în care se solicita recent mărirea numărului lor sau cel puţin respectarea raportului de 1 poliţist local la mia de locuitori să fie făcută fără a include şi funcţiile de conducere.
Rezultatele sub aşteptări la nivel de municipiu coboară şi judeţul Timiş la o populaţie recenzată de sub 500.000 locuitori, ceea ce echivalează cu reducerea numărului de consilieri judeţeni de la 36 la 32. Să sperăm că, în această săptămână, Primăria Timişoara şi celelalte primării aflate în situaţii similare vor recupera diferenţa dintre numărul populaţiei estimate şi a celei recenzate în ultimele patru luni', a transmis Ovidiu Drăgănescu într-o postare pe Facebook.
În urmă cu o lună, prefectul Mihai Ritivoiu atrăgea atenţia că Timişoara mai are nevoie de recenzori, potrivit Agerpres.
S-au dat primele amenzi celor care au refuzat să participe la recensământ. Sancțiunile ajung și la 3.000 de lei
Autoritățile au dat primele amenzi celor care au refuzat să participe la recensământ. Potrivit legii sancțiunile ajung și la 3.000 de lei.
S-au dat primele amenzi pentru cei care nu au participat la recensământ. În 3 județe zeci de oameni care au refuzat în repetate rânduri să-i primească pe recenzori și nici nu au completat online chestionarul s-au trezit cu poliția la ușă, potrivit ȘtirileProTV.
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la finalul recensământului și aproape 30 la sută din populație nu figurează în datele oficiale. În următoarele zile vor fi înființate puncte fixe unde oamenii vor putea merge să stea de vorbă cu recenzorii.
Au început să curgă amenzile împotriva celor care refuză să îşi dea datele recenzorilor care le bat la ușă. În Bihor, de exemplu, 15 persoane, care au refuzat colaborarea cu recenzorul au fost sancționate contravențional.
Potrivit autorităţilor, au mai fost date amenzi şi în judeţele Botoşani şi Tulcea.
Procesul merge greu şi pentru că sunt puţini recenzori.
Inclusiv angajaţi ai Institutului Naţional de Statistică au fost rugaţi să ajute pe teren.
”Am întâlnit un caz, motivul nu mi s-a confirmat care e motivul pentru care se refuză, pur şi simplu mi-au zis că nu-I interesează şi şă-mi văd de treaba mea că nu vor să răspundă la nicio întrebare. Persoana a devenit foarte agresivă verbal şi mi s-a spus să plec, ca o deranjez", a spus Lucian Alexandrescu, expert INS şi recenzor potrivit sursei citate.
Recensământul nu este o acţiune voluntară ci reglementata la nivel naţional şi European. Cei care nu răspund favorabil, pot să fie amendaţi cu sume de până la 3000 de lei.
În următoarele zile, primăriile vor înfiinţa centre unde sunt aşteptaţi cetăţenii care nu au fost contactaţi de un recenzor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News