Este "cea mai caldă" lună de când au început să fie colectate date meteorologice comparabile, potrivit Institutului portughez al mării şi atmosferei (IPMA).
Valoarea medie a temperaturii maxime a fost de 31,16 grade Celsius, a precizat IPMA, adăugând că în această perioadă termometrul a atins maximul istoric de 47 de grade pentru luna iulie.
Această temperatură a fost înregistrată la 14 iulie în staţia meteorologică Pinhao (nord).
În ceea ce priveşte precipitaţiile, iulie a fost "a patra lună cea mai uscată lună din 2000", cantitatea de ploaie scăzând la "aproximativ 22% din medie", a indicat institutul.
De asemenea, seceta s-a agravat. La sfârşitul lui iulie, 55% din teritoriu era clasat în "secetă severă" şi 45% în "secetă extremă".
În iulie, valul de căldură care a lovit Portugalia şi alte ţări europene a provocat incendii de pădure devastatoare.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, valurile de căldură repetate sunt un marker fără echivoc al încălzirii globale cauzate de activităţile umane şi se aşteaptă ca aceste valuri de căldură să se înmulţească, să se prelungească şi să se intensifice.
Portugalia a suferit o secetă timpurie în acest an, cu o iarnă care a fost a patra cea mai caldă şi a cincea cea mai uscată din 1931.
Secetă "fără precedent" în Franța: Peste 100 de localități rămân fără apă la robinet
Franța se află în prezent în alertă de secetă, iar în unele zone ale țării situația este extrem de gravă, autoritățile locale fiind nevoite să întrerupă apa de la robinet din cauza rezervelor insuficiente, situație care afectează acum cel puțin 100 de localități.
"Mai mult de 100 de localități nu au astăzi apă la robinet", a declarat ministrul mediului, Christophe Béchu, aflat într-o deplasare în Alpes-Haute-Provence, adăugând că situația este "istorică".
În toată Franța au fost raportate probleme în alimentarea cu apă de la robinet, fie că rezervele locale cedează, fie că autoritățile sunt nevoite să impună limite stricte din cauza lipsei de apă. La Paris, a fost înființat un grup operativ de urgență pentru secetă.
La nivel național, întreaga țară este sub avertizare de secetă, cu patru niveluri de restricții, de la simple sfaturi de reducere a consumului de apă până la interdicții pentru o serie de activități, cum ar fi udatul grădinii.
Cu toate acestea, în unele sate, situația este și mai gravă, iar locuitorii au rămas fără apă curentă, relatează publicația The Local.
Se aduce apă îmbuteliată cu dubele
Béchu a declarat că, în acele zone fără apă la robinet, dubele fac deja livrări de apă îmbuteliată, dar a adăugat că alte zone au introdus limite stricte pentru a evita să rămână fără apă.
Pe lângă nivelurile naționale de alertă de secetă, autoritățile locale sunt împuternicite să impună restricții suplimentare sau chiar să înceapă raționalizarea, dacă este necesar.
Autoritățile din nordul Corsicii au impus miercuri noi reguli stricte după ce au avertizat că apa "se va termina în 25 de zile" dacă nivelurile actuale de utilizare continuă.
Sate din Drôme, Finistère, Haute-Saône, Dordogne, Vosges, Var, Creuse și Haut-Loire au raportat întreruperi temporare ale alimentării cu apă.
În micul sat Ollières din Var, în sud-estul Franței, localnicii au declarat pentru France Info că robinetele lor au rămas fără apă, iar când s-a reluat furnizarea apei, apa de la robinet a fost declarată nesigură, deoarece nisip și sedimente au intrat în conducte.
Primăria a început să distribuie apă îmbuteliată, în timp ce au fost difuzate anunțuri prin care li se spunea oamenilor să nu bea apă de la robinet.
"În trei ore, cei 700 de locuitori au fost aprovizionați cu sticle", a declarat primarul, Arnaud Fauquet-Lemaitre, pentru Franceinfo.
Deși aprovizionarea a fost reluată acum, Fauquet-Lemaitre a avertizat: "Dacă nu reducem consumul de apă, peste una, două sau trei săptămâni ne vom regăsi în aceeași situație".
El a adăugat că o vară neobișnuit de caldă și uscată a fost înrăutățită de lipsa de zăpadă din Alpi în timpul iernii, deoarece apa de topire constituie o parte importantă din rezervele de apă pentru regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur.
Într-un sat din apropiere, în Var, primarul a impus o limită de apă de 200 de litri pe zi de persoană.
Povești similare au fost raportate în toată Franța, chiar și în zone precum Bretania, care de obicei nu suferă de secetă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News