Măsura, aprobată în cadrul unei ședințe de guvern, este aliniată la normele Uniunii Europene. Testele negative nu vor mai fi necesare pentru „cei care prezintă certificatul digital COVID-UE în oricare dintre modalitățile sale sau o altă dovadă de vaccinare recunoscută", scrie Reuters.
Guvernul nu a precizat când va intra în vigoare decizia, dar regulile care sunt acum în vigoare ar urma să dureze până pe 9 februarie. Ministerul de Interne, care este responsabil de intrarea persoanelor în țară, nu a putut oferi deocamdată detalii suplimentare.
Certificatul digital al UE este eliberat persoanelor care au fost vaccinate, au primit un rezultat negativ la test sau au dovada vindecării după COVID-19.
Aproape 90% din populația țării este complet vaccinată
La începutul lunii ianuarie, Portugalia a relaxat unele restricții, permițând elevilor să se întoarcă la școli și cluburilor de noapte să se redeschidă, dar a menținut cerința de testare negativă pentru toți pasagerii care intră în țară.
Începând cu 1 decembrie 2021, toți pasagerii care soseau în Portugalia cu avionul erau obligați să prezinte un test negativ sau un certificat de vaccinare sau recuperare la debarcare.
Portugalia este una dintre cele mai vaccinate națiuni din lume, cu aproape 90% din populație complet vaccinată și, deși numărul de infecții și incidența sunt încă aproape de niveluri record, spitalizările și decesele sunt cu mult sub vârfurile din urmă cu un an.
Europa începe să renunţe la restricţii. Lista completă a ţărilor care au ridicat măsurile impuse de pandemie
Explozie de cazuri cu Omicron, spitalizări puţine şi restricţii, din ce în ce mai puţine. Mai multe ţări din Europa au anunţat că renunţă la măsurile dure impuse în pandemie. Asta şi pentru că specialiştii anunţă că ne pregătim de faza convieţuirii cu virusul.
Danemarca este ţara care a renunţat definitiv la restricţiile impuse de pandemie. Asta în baza numărului mare de vaccinări, vorbim de peste 60% din populaţie. Cu alte cuvinte, danezii pot să circule fără mască şi fără certificat verde, iar restaurantele sunt deschise la 100% din capacitate. Şi Anglia a renunţat la mare parte din restricţii încă din luna ianuarie, iar din luna martie englezii vor să nu mai izoleze persoanele depistate pozitiv cu SARS-Cov2.
Franţa a ridicat restricţiile doar pentru cei care au certificatul verde. Şi Finlanda se pregăteşte să ridice măsurile restrictive definitiv. În schimb, Italia este încă în stare de urgenţă, iar intrarea în localuri se poate face doar în baza certificatului verde. Nici Germania nu renunţă la restricţii pentru că nu ar fi atins vârful valului 5. În Austria, vaccinarea a devenit obligatorie de astăzi, 1 februarie, iar în Portugalia rămâne valabil certificatul verde, precum şi masca.
Noile restricţii în vigoare în Italia se vor aplica şi călătorilor din alte ţări
Persoanele care vor intra în Italia din alte ţări ale Uniunii Europene şi prezentau dovada unui test negativ sau un certificat ce demonstra că au trecut prin COVID-19 nu vor mai trebui să prezinte un test negativ începând de marţi. Din cauza contagiozităţii ridicate a variantei Omicron, un test era obligatoriu până acum pentru toate persoanele, indiferent de statutul lor.
De la începutul lui ianuarie, vaccinarea împotriva COVID-19 a devenit obligatorie în Italia pentru persoanele de peste 50 de ani. Începând de marţi, persoanele din acest grup de vârstă care nu au fost imunizate - sau nu au primit doza a doua sau doza booster în pofida faptului că au avut posibilitatea să o facă - vor plăti o amendă de 100 de euro.
Măsura va rămâne în vigoare până pe 15 iunie şi se va aplica tuturor locuitorilor de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini.
Începând din 15 februarie, persoanele din acest grup de vârstă vor trebui de asemenea să prezinte la serviciu dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi vor fi obligate să lucreze în telemuncă dacă nu vor putea prezenta o astfel de dovadă.
Angajaţii sub 50 de ani trebuie să prezinte de asemenea un test cu rezultat negativ. Cei care vor încălca această măsură sunt pasibili de amenzi situate între 600 şi 1500 de euro.
Sunt schimbări şi în ceea ce priveşte mersul la cumpărături. Începând de marţi, clienţii librăriilor, băncilor sau oficiilor vor trebui să prezinte cel puţin un test negativ pentru a putea intra. Regula nu se va aplica în supermarketuri şi farmacii.
În Italia, ţară cu circa 60 de milioane de locuitori, aproape 81% din populaţie a fost vaccinată împotriva COVID-19.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News