Cele două vaccinuri care vor fi administrate ca doze booster în cadrul acestei campanii sunt produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna. Serurile originale ale celor două companii farmaceutice au fost actualizate pentru a oferi protecţie şi împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 şi au fost aprobate joi de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Aceste vaccinuri bivalente combat varianta de Omicron BA.1, precum şi tulpina originală a noului coronavirus, detectată prima dată în China la sfârşitul anului 2019.
"În viitorul sezon de toamnă-iarnă, oamenii ar trebui să se protejeze de formele severe de COVID-19 şi de gripă. Campania de vaccinare va începe pe 7 septembrie", a declarat directoarea DGS, Graca Freitas.
Prioritate la vaccinare vor avea persoanele de peste 80 de ani şi cele cu probleme medicale preexistente, a adăugat ea.
Ambele vaccinuri - boosterul anti-COVID-19 şi vaccinul antigripal - vor fi administrate în acelaşi timp, câte unul în fiecare braţ. Această campanie de vaccinare se va desfăşura până pe 17 decembrie.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania americană Moderna, informează AFP şi Reuters.
Vaccinurile "ţintesc subvarianta Omicron BA.1 pe lângă tulpina originală a noului coronavirus", au precizat într-un comunicat reprezentanţii EMA, o agenţie al cărei sediu general se află în oraşul olandez Amsterdam.
Ţările din Uniunea Europeană se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de vaccinare înaintea unei creşteri anticipate a numărului de infectări provocate de noul coronavirus în această iarnă.
Noile vaccinuri bivalente au fost adaptate pentru a combate subvarianta BA.1 de Omicron şi varianta originală a virusului SARS-CoV-2, depistată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019.
EMA recomandă ca aceste vaccinuri bivalente dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi de Moderna să fie utilizate ca doze booster pentru orice persoană de peste 12 ani care a primit deja schema primară de vaccinare împotriva COVID-19. Aceste vaccinuri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna).
Potrivit Reuters, decizia finală de distribuire a acestor vaccinuri aparţine Comisiei Europene, care respectă de obicei recomandările EMA şi se pronunţă foarte repede după formularea lor.
În august, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat vaccinul bivalent dezvoltat de Moderna. Elveţia şi Australia i-au urmat exemplul la scurt timp după aceea.
Decizia anunţată joi de EMA intervine la o zi după ce boosterul adaptat de Pfizer pentru a ţinti actualele subvariante dominante de Omicron, BA.4 şi BA.5, alături de tulpina originală de coronavirus, a fost deja trimis pentru a fi evaluat de EMA, în timp ce transmiterea boosterului bivalent de la Moderna este iminentă.
EMA îşi va anunţa decizia despre vaccinurile adaptate împotriva variantelor BA.4 şi BA.5 în săptămânile următoare, a declarat joi comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.
Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) autorizat deja, miercuri, noua versiune de vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer şi Moderna, care ţintesc în mod special subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News