Portugalia continentală se confruntă deja cu secetă severă în 99% din teritoriul său, ca urmare a recentului val de caniculă, potrivit statisticilor publicate vineri de Institutul Naţional de Meteorologie IPMA.
Potrivit statisticilor IPMA, în primele 17 zile ale lunii iulie temperaturile maxime din Portugalia continentală au fost în medie de 33,9 grade Celsius, cu 5,2 grade mai mari decât aceeaşi perioadă a anului trecut. Ministrul mediului Duarte Cordeiro a declarat că măsura restrictivă din Algarve a fost aprobată de guvern şi de asociaţia hotelurilor AHETA din Algarve, urmând a se economisi astfel 100 de milioane de litri de apă în următoarele luni de vară.
Portugalia renunţă la irigarea terenurilor de golf şi a spaţiilor verzi din Algarve
În Portugalia, unde trăiesc peste 10 milioane de oameni, consumul zilnic de apă este de 18 litri pe cap de locuitor. "Se confirmă că aceasta este cea mai gravă secetă a secolului şi impune măsuri de economisire a apei din partea tuturor portughezilor - familii, sectorul turismului, fermieri şi industrie", a declarat ministrul. "August va fi de asemenea o lună foarte caldă" în toată ţara, dar a adăugat că "nu se va raţionaliza apa pentru consumul uman".
Numărul de turişti străini care au vizitat Portugalia în luna mai a crescut de aproape şase ori, la peste 1,58 milioane, dar a scăzut cu aproximativ 9% faţă de nivelul prepandemic, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INE). Turiştii din Marea Britanie au reprezentat cea mai mare parte dintre cei care au vizitat ţara în luna mai, respectiv 16%, majoritatea îndreptându-se spre Algarve.
Schimbările climatice au dus Peninsula Iberică la cel mai uscat nivel din ultimii 1.200 de ani, iar volumul ploilor de iarnă este aşteptat să scadă în continuare, relevă un studiu publicat luna aceasta în revista Nature Geoscience. Agricultura consumă 75% din aprovizionarea cu apă a Portugaliei, dar agenţia de mediu APA estimează că aproximativ o treime este irosită din cauza sistemului învechit de irigaţie şi distribuţie, potrivit Reuters, titreză Rador.
În timp ce incendiile de vegetație din Portugalia au măturat terenul, acest fotograf a luptat pentru a-și salva ferma. În contextul unei călduri record și al incendiilor care au cuprins întreaga Europă, Matthieu Paley de la National Geographic a luptat cu flăcările la ferma sa de lângă Lisabona.
Cum a reușit un fotograf să își ferească ferma de incendiile puternice provocate de căldură, din Portugalia
În momentul în care flăcările i-au distrus magaziile de unelte și au început să se îndrepte spre casă, Matthieu Paley își stropise deja terenul cu apă și se grăbise să ridice un capăt al cotețului său mobil, fără ușă, pentru ca păsările să poată scăpa pe partea de jos.
Locuitorii Portugaliei sunt familiarizați cu incendiile de vegetație. Dar joia trecută, în timp ce un val de căldură record și-a început marșul prin Europa, unele părți ale țării au depășit 46 grade Celsius, un record al lunii iulie.
Acest lucru a contribuit la aprinderea a 170 de incendii într-o singură zi, incendii care au izbucnit din sudul coastei Algarve până în nordul îndepărtat al țării. Chiar în afara Lisabonei, flăcările s-au repezit pe pantele mărăcinoase din jurul unui castel istoric din Palmela - un incendiu pe care Paley l-a urmărit din curtea sa în timp ce se îndrepta spre casa sa din apropierea satului.
Fotograful de la National Geographic nu este străin de schimbările climatice; de curând a făcut fotografii cu oameni care suferă din cauza căldurii extreme în Pakistan. Dar în timp ce acest incendiu de vegetație exploda și se rostogolea spre mica sa fermă - și în timp ce pompierii și poliția îl îndemnau să fugă - Paley a văzut schimbările climatice alergând spre ușa sa.
"Am văzut aceste flăcări uriașe venind spre mine", spune Paley. Până atunci, "nu credeam că mi se poate întâmpla mie. Nu credeam că se va întâmpla aici".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News