Prima navă va părăsi Mariupol după capturarea orașului în următoarele zile, a anunțat un oficial pro-rus, potrivit Sky News. Declarația a fost făcută pentru agenția rusească TASS.
Agenția de știri a anunțat că oficialul a mai spus că nava va transporta aproximativ 3.000 de tone de metale la Rostov pe Don, în Rusia.
Anterior, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că portul Mariupol „funcționează normal".
Situaţie "extrem de dificilă" la Severodoneţk, unde luptele se duc deja la periferia oraşului
Luptele cu forţele ruse au ajuns la periferia Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, unde situaţia este "extrem de dificilă", a anunţat miercuri guvernatorul ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de AFP, în timp ce miliţiile proruse din autoproclamata 'republică populară' Lugansk, care luptă împreună cu armata rusă în regiunea Donbas, s-au grăbit să anunţe că oraşul Severodoneţk a fost încercuit "operaţional", potrivit EFE, care citează Interfax.
"Trupele ruse au avansat într-atât de aproape încât pot trage cu mortiere" asupra Severodoneţk, a indicat Gaidai pe contul său Telegram, adăugând că oraşul "este pe cale de a fi pur şi simplu distrus".
Responsabilul ucrainean a acuzat armata rusă de bombardarea "constantă" a oraşului cu ajutorul lansatoarelor de rachete multiple Smerci şi Tornado. Potrivit acestuia, atacurile vizează, între altele, uzina Azot, unde în buncărele antiaeriene s-au refugiat civili.
"Situaţia din oraş este foarte dificilă. Ieri (marţi) au fost deja lupte la periferia' Severodoneţk, a spus Gaidai, care a apreciat că 'săptămâna viitoare va fi decisivă'.
Severodoneţk, oraş cu circa 100.000 de locuitori înainte de războiul declanşat de Rusia, se află sub presiunea trupelor ruse şi a combatanţilor separatişti de mai multe săptămâni. La 6 mai, primarul Oleksandr Striuk anunţase că urbea este "aproape încercuită".
Zeci de civili au fost ucişi de bombardamentele ruseşti în cursul ultimelor săptămâni.
Severodoneţk este un oraş important în această regiune aflat încă sub control ucrainean, împreună cu oraşul geamăn Lisiceansk.
Ele sunt situate la peste 80 km est de Kramatorsk, devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean de când separatiştii susţinuţi de Moscova au ocupat partea de est a acestui mare bazin carbonifer în 2014.
Ucraina se luptă pentru a menţine controlul asupra unei autostrăzi-cheie care duce spre Severodoneţk, aflat în prima linie a frontului, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de Reuters.
Motuzianik a subliniat că există rute alternative pentru aprovizionarea unităţilor ucrainene din Severodoneţk, atacat din trei părţi de forţele ruse.
Obiectivul Rusiei este de a încercui complet unităţile ucrainene din Severodoneţk, precum şi pe cele din Lisiceansk, aflat în apropiere, a spus el.
"În acest moment se poate spune că Severodoneţk este într-o încercuire operaţională", a anunţat un reprezentant al forţelor proruse, citat de Interfax, confirmând că oraşul este blocat din trei părţi.
"Tranzitul dinspre Severodoneţk se efectuează pe un singur pod, care se află sub controlul focului nostru", a indicat sursa citată de agenţia de presă rusă.
Forţele armate ruse şi miliţiile proruse din Donbas au încercuit de asemenea localităţile Zolotoe şi Gorskoe, potrivit EFE.
"Ieri au fost 'eliberate' patru localităţi, inclusiv oraşul Toşkovka, ceea ce ne-a permis să încercuim operaţional Zolotoe şi Gorskoe", a indicat acelaşi combatant prorus.
Situaţia de pe front este foarte dinamică, iar informaţia că armata ucraineană pare să se retragă nu corespunde realităţii, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de agenţia de presă ucraineană oficială Ukrinform.
"Desigur, în unele zone, grupările ruseşti au un succes tactic temporar şi, în principiu, acesta nu este un secret. Dar faptul că trupele ucrainene se retrag este o interpretare complet greşită a acestor acţiuni", a declarat el, explicând că, în unele sectoare, unităţile ucrainene desfăşoară o apărare poziţională, iar, când sunt condiţii favorabile, lansează acţiuni contraofensive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News